Επιχείρηση διάσωσης για μια 26χρονη Γαλλίδα αρχαιολόγο στην Κάτω Ζάκρο

3:32 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
03:09 μ.μ. - Δευ, 16/32/2019
Image: Επιχείρηση διάσωσης για μια 26χρονη Γαλλίδα αρχαιολόγο στην Κάτω Ζάκρο

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 16:30, στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας και την ΕΔΕΑΚ, σε μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο «Πελεκιτά» της Κάτω Ζάκρου Σητείας

Συγκεκριμένα μια 26χρονη Γαλλίδα αρχαιολόγος μαζί με τον σύντροφο της ξεκίνησαν το μεσημέρι να επισκεφτούν το σπήλαιο των «Πελεκιτών» της Κάτω Ζάκρου που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τον οικισμό και ενώ βρισκόταν περίπου στα πρώτα 2 χιλιόμετρα, υπέστη διάστρεμμα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να περπατήσει και να καλέσουν σε βοήθεια το αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
 
Στο σημείο έφτασαν 5 πυροσβέστες και 4 διασώστες της ΕΔΕΑΚ, όπου άρχισαν να αναζητούν το ζευγάρι κατά μήκος του μονοπατιού σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, γιατί όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια είχαν δώσει λάθος δεδομένα για τη θέση τους, που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει ο εντοπισμός τους .
 
Γύρω στο σούρουπο κατάφεραν και εντοπίστηκαν από τις ομάδες διάσωσης στην κορυφογραμμή των βουνών της Κάτω Ζάκρου και αφού της παρασχέθηκαν οι Α΄ βοήθειες, μεταφέρθηκε με ειδικό φορείο στον οικισμό και από εκεί στο νοσοκομείο Σητείας.
 
Να τονίσουμε ότι η τραυματίας βρέθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από το σημείο που είχε χάσει τη ζωή της το 2015 μια 65χρονη Βελγίδα ορειβάτισσα που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή και εκτός από το διάστρεμμα η 26χρονη Γαλλίδα ήταν και σε κατάσταση υποθερμίας. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα λόγω της εμπειρίας των διασωστικών ομάδων με την ευρύτερη περιοχή και έτσι δεν υπήρξε μεγαλύτερη καθυστέρηση.
 
ΕΔΕΑΚ
 
Γιάννης Δασκαλάκης