ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ: Γευστική «απόβαση» στη Νορμανδία

12:08 μ.μ. - Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Παρ, 24/08/2023
Image: ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ: Γευστική «απόβαση» στη Νορμανδία

Ο πρόεδρος Γιώργος Καραλάκης και τα μέλη Γιώργος Τομαδάκης και Μιχάλης Φωθιαδάκης μιλούν στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Ιεραπετρίτικη Γη"

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» δημιουργήθηκε από μερικούς φίλους το 2015 με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας. Με πολλή αγάπη για την κρητική φύση, με σεβασμό στην ιστορία, παραγωγοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από τον νομό Λασιθίου ένωσαν δυνάμεις και έχουν καταφέρει με πολύ καλά αποτελέσματα να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με την παραγωγή ελαιολάδου από αρχαία ελαιόδεντρα να ξεχωρίζει.

hxonews

Σήμα κατατεθέν του κοινωνικού συνεταιρισμού “ΕΠΤΑΣΤΙΚΟΣ”, (αρχαία λέξη που σημαίνει 7 βούλες - στίγματα) είναι «η συμπαθητική πασχαλίτσα (Κοκκινέλλη η επτάστικτος/Coccinella septempunctata),η καλύτερη φίλη του γεωργού, που αφού αναπαραχθεί στις πιο ψηλές κορυφές του τόπου μας, ταξιδεύει στα πεδινά και μας συντροφεύει στις καθημερινές μας εργασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα την παραγωγή μας».

Οι κ.κ. Γιώργος Τομαδάκης και Μιχάλης Φωθιαδάκης μέλη του «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» βρέθηκαν στο στούντιο του Ηχώ 99,8 ενώ τηλεφωνική παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καραλάκη.

Όπως ανέφεραν, έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαίων – υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων αλλά και να πειστούν οι ιδιοκτήτες τους για την αξία των δέντρων αυτών, πάνω από όλα τη συμβολική, από τα οποία παράγεται ένα εξαιρετικό, ποιοτικό προϊόν, το ελαιόλαδο, με τα ιδιαίτερα συγκριτικά χαρακτηριστικά του και τη μοναδική διατροφική του αξία.

hxonews

Στον Δήμο Ιεράπετρας και ευρύτερα έχουν καταγραφεί περίπου 350 αρχαία ελαιόδεντρα. Η καταγραφή γίνεται μετά από συγκεκριμένες μετρήσεις, (μέτρηση περιμέτρου, ραδιοχρονολόγηση κλπ) που δείχνουν την χρονολογία του δέντρου.

Όσα έχουν καταγραφεί συμπεριλαμβάνονται σε μια πολιτιστική «διαδρομή» την οποία μπορεί κανείς να ακολουθήσει και να τα δει από κοντά, γνωρίζοντας παράλληλα τις φυσικές ομορφιές του τόπου και τους ανθρώπους του. Η διαδρομή αυτή σε οδηγεί από τις Μάλλες μέχρι το Κάτω Χωριό, το Καβούσι, το Ορεινό και αλλού. Έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές ταμπέλες προκειμένου ο επισκέπτης να δει κάποια στοιχεία και τον κωδικό του παραγωγού.

Για την παραγωγή του ελαιολάδου από αρχαία ελαιόδεντρα ακολουθείται καταρχάς η τακτική της βιολογικής καλλιέργειας. Στη συνέχεια η έκθλιψή του και η συλλογή του χυμού του γίνεται άμεσα και σε ψυχρό περιβάλλον, ώστε να διατηρεί τα αρώματα και τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Το παραγόμενο, πολυβραβευμένο προϊόν, με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τυποποιείται σε ειδικές συλλεκτικές, καλαίσθητες, συσκευασίες.

hxonews

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ταξίδι τους στη Νορμανδία και τη φιλοξενία από τον σύλλογο Solidarite Normandie GRECE

«Είδαμε ανθρώπους που συνεργάζονται, που έχουν αναπτύξει την συλλογική κουλτούρα και έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Εμείς τους δώσαμε να δοκιμάσουν φρέσκο λάδι που δεν είχαν ξαναδοκιμάσει πέρα από αυτό που βρίσκουν στο σούπερ μάρκετ. Τους «επικοινωνήσαμε» βέβαια την προσπάθειά μας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων».

-

Εκτός από το ελαιόλαδο από αρχαία ελαιόδεντρα, μέλη του  «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» παράγουν και άλλα εξαιρετικά, γευστικά προϊόντα:

hxonews
  • Chutneys Κηπευτικών: Μαρμελάδα Τομάτας, Πικάντικο Chutney Τομάτας, Μαρμελάδα Κόκκινης Πιπεριάς, Πικάντικο Chutney Κόκκινης Πιπεριάς
hxonews
  • Κηραλοιφή: Από παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, δικής μας παραγωγής και γνήσιο βιολογικό μελισσοκέρι χωρίς αιθέρια έλαια
hxonews
  • Μέλι: Μέλι από το περίφημο δάσος του Σελακάνου και το θυμάρι της Ανατολής, που βρίσκονται στις νότιες παρυφές του όρους Δίκτη και είναι ενταγμένες στις περιοχές ΦΥΣΗ 2000
  • Χαρουπόμελο: Το χαρουπόμελο είναι από τις χαρουπιές στα χωράφια στον Χριστό Ιεράπετρας.
hxonews
  • Σχινόκαρπος: Το δικό μας μεσογειακό ροζ πιπέρι. Απο το φυτό pistacia lentiscus (σχίνος) συλλέγουμε και αποξηραίνουμε το φθινόπωρο τους ώριμους καρπούς. Με άρωμα μαστίχας, ελαφρά υπόξινη και πικάντικη γεύση, τριμμένο ή ολόκληρο αναδεικνύει τις δημιουργίες σας.
hxonews