ERASMUS+: Φιλοξενία μαθητών από Πολωνία και Τουρκία στο 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

10:59 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
10:06 π.μ. - Τρί, 11/59/2019
Image: ERASMUS+: Φιλοξενία μαθητών από Πολωνία και Τουρκία στο 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 28 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου 2019 η τέταρτη διακρατική συνάντηση στην Ιεράπετρα

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 28 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου 2019 η τέταρτη διακρατική συνάντηση στην Ιεράπετρα, όπου το 1Ο  ΓΕΛ Ιεράπετρας συμμετέχει ως εταίρος  σε πρόγραμμα Erasmus+  και συγκεκριμένα στη Δράση ΚΑ2/ «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» με τίτλο  «The Queen is only one: Mathematics» (Q1OM). Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν το Λύκειο Zespol Szkol w Dabrowie Bialostockiej της Πολωνίας ως συντονιστικό σχολείο και το Λύκειο Ibrahim Ozaydin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi της Τουρκίας.
 
 
Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι να ενισχυθούν τα συναισθήματα και οι δεξιότητες  των μαθητών προς τα μαθηματικά, καθώς επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία διδασκαλίας- μάθησης τους. Αποσκοπεί  στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από την άλλη επιδιώκουν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές διδασκαλίας. Πρόκειται για μαθηματικές αποδράσεις όπου με τη Χρυσή Τομή, Ευκλείδια Γεωμετρία  και άλλα   εκπαιδευτικά εργαλεία όπως εννοιολογικούς χάρτες, παζλ, σταυρόλεξα θα μελετήσουμε τη συμμετρία στη φύση,  στον αθλητισμό,  στην τέχνη/αρχιτεκτονική,  μουσική, βιολογία και στην οικονομία.
Εκτός από τα παραπάνω οι δραστηριότητες  του έργου  κινούνται μέσα στα πλαίσια ενός πολιτισμικού εμπλουτισμού, ο οποίος προκύπτει μέσα από την ελεύθερη και ισότιμη συνάντηση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών διαφορετικής εθνοπολιτισμικής προέλευσης. Στην ανάπτυξη ανοικτών και καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς και στην ανταλλαγή νέων αποτελεσματικών παιδαγωγικών μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση των ΤΠΕ ως ουσιαστικού οχήματος προς υλοποίηση. 
 
Το πρόγραμμα περιγράφεται ως εξής: 
Την πρώτη ημέρα  οι εταίροι μας παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής 28ης Οκτωβρίου και την παρέλαση. Το απόγευμα έγινε συνάντηση με πολυπολιτισμικές δραστηριότητες. 
Τη δεύτερη μέρα στο χώρο του σχολείου έγινε καλωσόρισμα  από την Διευθύντρια, το Σύλλογο  των Καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων, εκπροσώπων Μαθητικού Συμβουλίου και παρουσιάστηκαν κρητικοί παραδοσιακοί χοροί τοπική Σχολή  χορού. Ακολούθησαν εξαιρετικές παρουσιάσεις που αναφερόταν στη Χρυσή Τομή πάνω στη τέχνη, μουσική, ζωγραφική και επιστήμες από όλα τα σχολεία. Τέλος,  προσφέρθηκε  μεσημεριανό γεύμα στο χώρο του σχολείου από φαγητά που ετοίμασαν γονείς Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Τζαμί όπου κ κα Μαρία Μαθιουδάκη- Δραγασάκη, πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, μας ξενάγησε στο μνημείο. Στη συνέχεια  στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας  έγινε υποδοχή από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κύριλλο, όπου ευχήθηκε καλή διαμονή και δημιουργική εβδομάδα. Στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης οι μαθητές γνώρισαν τις εκκλησιαστικές τέχνες. ψηφιδωτό και Βυζαντινή Μουσική. Στη συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα και ακολούθησε χορός με κρητική μουσική και ανταλλαγή δώρων. 
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν μαθήματα μαθηματικών από καθηγητές των χωρών. Με την συνεργασία του ΚΠΕ Ιεράπετρας διοργανώθηκε ποδηλατικός γύρος της πόλης, μαγείρεμα στον ηλιακό φούρνο και των παραδοσιακών σκιουφιχτών. Επίσης οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις του ΚΠΕ και ακολούθησε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Δημάρχου κα Χρύσα Χατζημαρκάκη στο Δημαρχείο της Πόλης και έγινε ανταλλαγή δώρων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συναυλία Erasmus στην κεντρική πλατεία της πόλης με το συγκρότημα «Logokrisis» όπου διασκέδασαν όλοι. 
 
 
Την Πέμπτη έγινε αξιολόγηση και συζήτηση για την επόμενη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησαν παρουσιάσεις με θέμα Μαθηματικά και άλλες επιστήμες καθώς και θεατρική παράσταση «Τα παιδιά του Ευκλείδη» από την ομάδα μαθητών Erasmus+. Το απόγευμα ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ με  μουσική και χορό από τις τρεις χώρες και προσφέρθηκαν  τοπικά  φαγητά και εδέσματα από τις οικογένειες των μαθητών. 
 
Την Παρασκευή έγινε ημερήσια εκδρομή στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από καθηγητές και μαθητές του σχολείου. Αργά το απόγευμα μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας και δώσαμε ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο. 
Ευχαριστίες από την Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας:
Στους γονείς που φιλοξένησαν τους μαθητές.
Στον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων.
Στον Δήμο Ιεράπετρας.
Στην Σχολή Χορού Δ. Καπαράκη.
Στην Κα Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη
Στα παιδιά του συγκροτήματος “LOGOKRISIS”
Στο ΚΠΕ Ιεράπετρας.
Στην Ιερά  Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και στον Σεβ.Μητροπολίτη Κύριλλο.
Στον  εικαστικό εργαστήρι «Πολύκεντρο» του Γ.Αθανασίου.
 
Σε όλους όσοι συνέβαλαν και βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εβδομάδα Erasmus+ Q1OM
 
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο με συμμετοχή καθηγητών και μαθητών από όλες τις χώρες στην Τουρκία. 
 
 
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+     1ου  ΓΕΛ Ιεράπετρας