Έρευνα για την συντριβή ελικοπτέρου στη Σάμο: Τραγικός απολογισμός με δυο νεκρούς

7:59 π.μ. - Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022
07:07 π.μ. - Πέμ, 14/59/2022
Image: Έρευνα για την συντριβή ελικοπτέρου στη Σάμο: Τραγικός απολογισμός με δυο νεκρούς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σάμο - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Δυο είναι νεκροί και δυο διασωθέντες είναι ο τραγικός απολογισμός του μοιραίου πυροσβεστικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα νοτιοδυτικά του νησιού.

Πρόκειται για τον Έλληνα σύνδεσμο και τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ενώ σώοι και καλά στην υγεία τους είναι ο μηχανικός του ελικοπτέρου που είναι Μολδαβός και ο χειριστής επίσης Μολδαβός που ήταν ο τελευταίος που διασώθηκε κολυμπώντας στην ακτή.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα:

1ος που διασώθηκε ειναι ο Μολδαβός μηχανικός,

2ος που εντοπίστηκε και είναι νεκρός ειναι ο Έλληνας μεταφραστής

3ος που εντοπίστηκε και ειναι νεκρός ειναι ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης και

ο 4ος που βγήκε ζωντανός στη στεριά ειναι ο Μολδαβός πιλότος

Το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σάμο, κατέπεσε το μεσημέρι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στην επιχείρηση για την έρευνα και τον εντοπισμό των επιβαινόντων του ελικοπτέρου συμμετείχαν τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ιδιωτικά σκάφη, δύο ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας.

Έρευνα για τα αίτια πτώσης του ελικόπτερου στη Σάμο

Φως στα αίτια της τραγωδίας με δυο νεκρούς, αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των δυο που σώθηκαν. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και το δυστύχημα συνέβη στις 17:55.

Όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, εκτός από τις καταθέσεις των διασωθέντων μελών, θα διεξαχθεί έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, η οποία έχει ενημερωθεί από τον αερολιμενάρχη Σάμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλεχθεί έως τώρα, το δυστύχημα έγινε όταν το πυροσβεστικό ελικόπτερο προσπαθούσε να περισυλλέξει νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο νησί. Ο πιλότος έχασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον έλεγχο και το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να σώσουν το τετραμελές πλήρωμα.

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά που κατακαίει τα πάντα ξεκίνησε την Τετάρτη από Παλαιοχώρι, ενώ όλη την νύχτα της Τετάρτης έκαιγε καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις πρασίνου στο νησί. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την Σάμο, η φωτιά καίει ανάμεσα σε Πούντα και Λιμνιώνα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.