
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας παρακολουθεί στενά το έργο, πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις προς τα υπουργεία και ζητά άμεση χρηματοδότηση για να αποφευχθούν προβλήματα άρδευσης στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Γιώργος Καραλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του ΗΧΩ 99.8, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του προσαγωγού αγωγού του φράγματος Μπραμιανών, έργου ζωτικής σημασίας για την άρδευση της περιοχής. Όπως εξήγησε, το έργο έχει σταματήσει λόγω στάσης πληρωμών και καθυστέρησης στη ροή χρηματοδότησης, γεγονός που απειλεί να επαναφέρει την Ιεράπετρα στην κρίσιμη κατάσταση του 2023, εάν δεν υπάρξει άμεση εξέλιξη ή επαρκείς βροχοπτώσεις.
Ο κ. Καραλάκης τόνισε ότι, παρότι το έργο δεν εκτελείται άμεσα από τον ΤΟΕΒ, ο ίδιος και οι συνεργάτες του το παρακολουθούν στενά, πραγματοποιώντας συχνές επιτόπιες επισκέψεις και συνεχή επικοινωνία με τον εργολάβο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπογράμμισε ότι ο προσαγωγός, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 65%, είναι καθοριστικός για την παροχή καθαρού και επαρκούς νερού στο φράγμα, μειώνοντας τις απώλειες και βελτιώνοντας την ποιότητα της άρδευσης.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο ΤΟΕΒ έχει ήδη ενημερώσει βουλευτές, περιφερειακή αρχή και υπουργεία, ζητώντας άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων και επανεκκίνηση των εργασιών. Όπως είπε, παρά την ύπαρξη δεσμευμένου προϋπολογισμού και παράταση έως το Σεπτέμβριο του 2026, η διακοπή ροής χρηματοδότησης έχει προκαλέσει στασιμότητα. Επισήμανε ότι ακόμα και μικρές καθυστερήσεις πληρωμών, της τάξης των 200.000 ευρώ, δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα και στα μεγάλα έργα όπως τα συνοδά του φράγματος ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ που και εδώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο θα καθυστερήσει .
Ο κ. Καραλάκης δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το έργο θα ξεμπλοκάρει σύντομα. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε τον προσαγωγό και το φράγμα Μπραμιανών ως έργα ζωής για την Ιεράπετρα, επισημαίνοντας ότι μόνο με πολιτική βούληση και σταθερή χρηματοδότηση μπορούν να ολοκληρωθούν έγκαιρα.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Γ. Καραλάκης στην πρωινή εκπομπή του ΗΧΩ 99.8, "Καλημέρα Λασίθι: