Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση στο έργο της προσαγωγού διώρυγας Μπραμιανών

3:19 μ.μ. - Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019
03:10 μ.μ. - Πέμ, 31/19/2019
Image: Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση στο έργο της προσαγωγού διώρυγας Μπραμιανών

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την καθυστέρηση των αρδευτικών έργων στο Λασίθι

Καθυστερήσεις σε δύο πολύ σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό Λασιθίου
 
Όπως είναι γνωστό η ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα ο νομός Λασιθίου είναι από τις πλέον ξηροθερμικές  περιοχές της χώρας μας, με έντονο το φαινόμενο της μείωσης των βροχοπτώσεων.  Είναι επίσης γνωστό ότι στα νότια παράλια της ανατολικής Κρήτης Τυμπάκι, Μεσσαρά και Ιεράπετρα έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ιδιαίτερα η Ιεράπετρα, πρωτοπόρος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα άρδευσης.  Το 1986 κατασκευάστηκε το φράγμα  στην περιοχή Μπραμιανών Ιεράπετρας  στο οποίο συλλέγονται τα πλημμυρικά  νερά από τις περιοχές του Μύρτους, της Καλαμαύκας και του ορεινού όγκου της Δείκτης. Από το φράγμα των Μπραμιανών στην  Ιεράπετρα αρδεύονται 16.000 στρ. θερμοκηπιακών καλλιεργειών και χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών.
 
Λόγω εκτεταμένης έλλειψης των υποδομών, οι οποίες οδηγούν τα νερά στο φράγμα και της έντονης μείωσης των βροχοπτώσεων κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, η στάθμη του φράγματος  χωρητικότητας 16 εκατ. κ.μ.  έφτασε σε οριακά χαμηλά επίπεδα την περίοδο 2017 -2018 με τα αποθέματα να βρίσκονται στα 1 εκατ κ.μ.
 
Γι αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε συστηματική προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης. Όπως γνωρίζετε έχουν δρομολογηθεί έργα ύψους 46 εκατ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή του νέου αγωγού, το διάφραγμα ανάσχεσης των νερών ώστε να μην καταλήγουν  στην θάλασσα  καθώς και διάφορα  συνοδά έργα.  Το έργο για τον προσαγωγό του Μύρτους προκηρύχθηκε, η εταιρεία η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος,  μετά από την διαγωνιστική διαδικασία, είναι η ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εγκατάσταση του εργολάβου αναμενόταν τον Αύγουστο.
 
Καθυστέρηση επίσης υπάρχει και στο έργο κατασκευής  δικτύου άρδευσης το οποίο συνδέεται με την λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου  και προορίζεται για την ανάγκες άρδευσης των καλλιεργητών της συγκεκριμένης απομονωμένης περιοχής.
 
Επειδή έχουν περάσει δύο μήνες και η καθυστέρηση αυτή  στη υλοποίηση των έργων στα Μπραμιανά και στο Οροπέδιο Λασιθίου δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους καλλιεργητές.
 
Επειδή η ταχεία αποπεράτωση των δύο  αυτών έργων   είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
Ποιοι είναι οι λόγοι της   καθυστέρησης της συμβασιοποίησης  των παραπάνω έργων  
 
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση  ολοκλήρωσης τους
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Θραψανιώτης Μανόλης
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Ηγουμενίδης Νίκος
 
Μαμουλάκης Χαρίλαος
 
Πολάκης Παύλος
 
Ξανθός Ανδρέας