Ερώτηση Βαρδάκη προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δακοκτονία

11:27 π.μ. - Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
11:05 π.μ. - Δευ, 24/27/2021
Image: Ερώτηση Βαρδάκη προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δακοκτονία

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021»

Το σοβαρό ενδεχόμενο μεγάλης ανάπτυξης του πληθυσμού του Δάκου την φετινή περίοδο και την αναγκαιότητα πρόσθετης επιχορήγησης για την κάλυψη αναγκών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021, επισημαίνουν 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, με αφορμή τα μηνύματα και τις ανησυχίες ελαιοκαλλιεργητών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, αλλά και δεδομένων των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο μεγάλης ανάπτυξης του πληθυσμού του Δάκου την φετινή περίοδο.

Κατά συνέπεια, οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις, μπορεί να μην επαρκούν για να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία, μέσω αρκετών δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δώσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή, στην ποιότητα αλλά και στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών που τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Για τον λόγο αυτό, εφόσον προκύπτουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε:

«Η συνεισφορά της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελληνική Οικονομία είναι τεράστια, καθώς και η συμβολή της δακοκτονίας στην παραγωγή του ελαιολάδου. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα την χρηματοδότηση και την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021, προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών σε ενδεχόμενη έξαρση του δάκου».

Φωτογραφία αρχείου

neakriti.gr