Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στο «Διαλυνάκειο» νοσοκομείο Νεάπολης Λασιθίου

2:38 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021
02:11 μ.μ. - Δευ, 01/38/2021
Image: Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στο «Διαλυνάκειο» νοσοκομείο Νεάπολης Λασιθίου

Προς τον Υπουργό Υγείας

Η κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο Νεάπολης, «Διαλυνάκειο», σε συνθήκες, μάλιστα, του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αλλά και σε βάρος του προσωπικού του νοσοκομείου, που έχει φτάσει στα όριά του.

Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης είναι πως οι γιατροί του Διαλυνάκειου αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες σε Νεάπολη, Άγιο Νικόλαο, ΤΟΜΥ, εμβολιαστικά και περιφερειακά ιατρεία. Στις μεγάλες ελλείψεις που προϋπήρχαν προστέθηκαν τα αναπλήρωτα κενά που προέκυψαν από τις αναστολές που επέβαλε η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα 13 αναστολές στη Νεάπολη, από τις οποίες 1 γιατρός, οδήγησαν την κατάσταση στο μη περαιτέρω, αφού οι γιατροί εργάζονται έως και 140 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, πολλές φορές τα περιφερειακά ιατρεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης χρόνου των γιατρών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Παράλληλα με αυτά, οι επικουρικοί εργαζόμενοι, από διάφορα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, είναι απλήρωτοι για τον μήνα Αύγουστο, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν λάβει τις υπερωρίες τους από τον μήνα Ιούνιο, λόγω της ίδιας της διαλυτικής κατάστασης στο Νοσοκομείο, που φτάνει σε σημείο να μην υπογράφονται τα εντάλματα πληρωμών.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Νεάπολης, με τη διαρκή αποδυνάμωση περιφερειακών ιατρείων (συνταγογράφηση, τακτικός περιοδικός έλεγχος, παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων κλπ.) και των τακτικών ιατρείων: παθολογικού, παιδιατρικού ιατρείου, της κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, του ιατρείου προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου (testPap) του ιατρείου διακοπής καπνίσματος, του μικροβιολογικού – ακτινολογικού όπως και η αναστολή λειτουργίας (άτυπα) Παθολογικής – COVID κλινικής, είναι το αποτέλεσμα του «νέου ΕΣΥ» που κλείνει νοσοκομεία, συγχωνεύει δομές και υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια υγεία.

Αυτή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και στον τομέα της Υγείας, με την υποχρηματοδότηση, τα κενά και τις ελλείψεις, την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της κερδοφορίας του, είναι που οδηγεί στο ενδεχόμενο κλεισίματος του «Διαλυνάκειου», υπονομεύει το δημόσιο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης, ενώ διαμορφώνει την ίδια κατάσταση και για τις υπόλοιπες δομές Υγείας στο Λασίθι, όπως σε όλη την Κρήτη και τη χώρα. Δημόσιες δομές Υγείας που βρίσκονται «στο κόκκινο», με τους Υγειονομικούς να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη φροντίδα στους ασθενείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

Να ενισχυθεί το «Διαλυνάκειο» νοσοκομείο Νεάπολης με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Άμεση καταβολή των μισθών των επικουρικών εργαζόμενων για τον μήνα Αύγουστο και των υπερωριών από τον μήνα Ιούνιο.

Να εξασφαλισθεί η πλήρης και επαρκής αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση του «Διαλυνάκειου» Κρήτης.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης.

Να ενισχυθούν και τα 4 Νοσοκομεία και τα ΚΥ του Λασιθίου, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων και ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω