Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ στον Ν. Λασιθίου από την Κ. Σπυριδάκη

12:04 μ.μ. - Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023
12:07 μ.μ. - Δευ, 31/04/2023
Image: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ στον Ν. Λασιθίου από την Κ. Σπυριδάκη

Δείτε περισσότερα

Με ερώτησή τους προς το  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τουρισμού, η Βουλευτής Λασιθίου, κ. Αικατερίνη Σπυριδάκη και ο Βουλευτής κ. Μουλκιώτης  Γιώργος, Βουλευτής Ν. Βοιωτίας , επισημαίνουν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ  του Ν. Λασιθίου και ζητούν από την πολιτεία να αναλάβει δράση για την άμεση επίλυση τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στον Ν. Λασιθίου, περιγράφεται από τους ενδιαφερομένους πολίτες, επαγγελματικούς συλλόγους, καθώς και από τους εργαζομένους με μελανά χρώματα.

Ελλείψεις προσωπικού και εξειδικευμένων υπάλληλων, αυξημένος όγκος εργασίας, κακή λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικότερα υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΦΚΑ στο Νομό Λασιθίου είναι απαραίτητη και επείγουσα, γιατί οι υπάρχουσες δομές του Οργανισμού καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις, διεσπαρμένους σε  μεγάλες αποστάσεις εντός του Νομού.

 Ειδικά, στο Υποκατάστημα της Ιεράπετρας η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι  το Α΄ αποκεντρωμένο τμήμα ΕΦΚΑ της Ιεράπετρας , το 2020  έμεινε με 9 από τους 14 υπαλλήλους, που υπηρετούσαν σε αυτό, ενώ η συνταξιοδότηση 4 ακόμη υπαλλήλων,  θα αφήσει  εντελώς ακάλυπτη την περιοχή, η οποία είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη και πρέπει να εξυπηρετούνται  περίπου 26.500 ασφαλισμένοι.

Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στο Α΄ αποκεντρωμένο τμήμα ΕΦΚΑ της Ιεράπετρας περιγράφουν τη δύσκολη  κατάσταση και εκφράζουν την απόγνωσή τους με επιστολές που απέστειλαν στην Τοπική  Διεύθυνση Λασιθίου στις 22/06/2023 αλλά και στο Δήμο Ιεράπετρας στις 30/06/2023.

Επιπλέον, πέρα των προαναφερόμενων, από το 2014, έχει συσταθεί τμήμα Απονομής Συντάξεων στο. Ν. Λασιθίου το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να απονέμονται από τον ΕΦΚΑ Ηράκλειου με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Επειδή, το e -ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες, υπηρεσίες, όπως το Υποκατάστημα της Ιεράπετρας,  να επιφορτίζονται με επιπλέον εργασία.

Επειδή, συνεχώς διογκώνονται τα προβλήματα, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων, που εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στο Ν. Λασιθίου να έχουν πολλά παράπονα.

Επειδή, οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ του Ν. Λασιθίου, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο εργασίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

 - Γνωρίζετε τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ του Ν. Λασιθίου και ιδιαίτερα του Υποκαταστήματος της

   Ιεράπετρας ;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το μείζον πρόβλημα έλλειψης

   προσωπικού στα υποκαταστήματα  του ΕΦΚΑ του Ν. Λασιθίου;

- Έχετε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών  συνολικά από τους

   εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου σας ;

 -Προτίθεστε να λειτουργήσετε επιτέλους το  Τμήμα Απονομής Συντάξεων στο Ν. Λασιθίου που δεν λειτουργεί    ενώ έχει συσταθεί από το 2014 ;»