Ερώτηση στη Βουλή: Να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία του Pet-Scan στο ΠΑΓΝΗ

10:11 π.μ. - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Πέμ, 06/11/2024
Image: Ερώτηση στη Βουλή: Να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία του Pet-Scan στο ΠΑΓΝΗ

Το θέμα της ανάγκης για ολοήμερη λειτουργία του Pet-Scan στο ΠΑΓΝΗ, για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να πηγαίνουν στην Αθήνα, φέρνουν στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος

«Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την απόκτηση ενός απεικονιστικού συστήματος PET-Scan, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του μηχανήματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της Κρήτης, αφού δεν προβλεπόταν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ούτε εγκατάσταση παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της εξέτασης», αναφέρουν και συνεχίζουν: «Τώρα 1,5 χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του αυτή η ανησυχία δυστυχώς επιβεβαιώνεται, αφού ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού για την εν λόγω εξέταση φτάνει τους 2 μήνες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε μήνα πάνω από 30 ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν από την Κρήτη στην Αθήνα για την έγκαιρη πραγματοποίηση της εξέτασης, αφού μιλάμε για ογκολογικούς ασθενείς, όπου η καθυστέρηση της ακριβούς είτε διάγνωσης είτε παρακολούθησης της εξέλιξης της ασθένειάς τους επιβαρύνει τραγικά την εξέλιξη της νόσου.

Η επιστολή στον διοικητή

Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Μαρτίου 2024 το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έστειλε σχετική επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γ. Χαλκιαδάκη, με την οποία επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν να τεθεί το τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία, που είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση.

Η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου ήταν ότι λόγω κόστους είναι ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του τμήματος, φέρνοντας τους ασθενείς αντιμέτωπους με τη διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται στη Δημόσια Υγεία, η οποία βάζει την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους-οφέλους»!

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, οι ασθενείς είναι πελάτες και η επιβίωσή τους εξαρτάται από το πορτοφόλι τους. Στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του PET-Scan έχουν εξυπηρετηθεί 3.600 ασθενείς. Εβδομαδιαία, μόνο σε πρωινή λειτουργία, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 ασθενείς.

patris.gr