Ερώτηση Συντυχάκη για το μεταφορικό ισοδύναμο

9:30 π.μ. - Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Τρί, 27/30/2024
Image: Ερώτηση Συντυχάκη για το μεταφορικό ισοδύναμο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα "Για τη μείωση της επιδότησης κόστους μεταφοράς αγροτικών προϊόντων και την απόδοση των οφειλών στους αγρότες της Κρήτης", κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ακόμη δεν έχει γίνει η καταβολή στους δικαιούχους αγρότες της Κρήτης της επιδότησης για το β’ εξάμηνο του 2022 του κόστους μεταφοράς προϊόντων («μεταφορικού ισοδύναμου»), που είχε νομοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο μεγάλο κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών των προϊόντων τους.

Ταυτόχρονα, με πρόσφατη απόφασή της, η κυβέρνηση μειώνει σημαντικά για την Κρήτη το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές, στο 20% της επιλέξιμης αξίας του παραστατικού, ενώ για το 2022 η αποζημίωση ήταν έως 60% στην καθαρή αξία του παραστατικού μεταφοράς.

Μάλιστα η μείωση γίνεται αναδρομικά για το 2023, για συντελεσμένες από τους αγρότες δαπάνες, με μείωση του συνολικού προϋπολογισμού στα 8 εκ. ευρώ (20% του προϋπολογισμού της Δράσης) για νησιά άνω των 150.001 κατοίκων, δηλαδή για την Κρήτη.

Η ζημιά στους αγρότες, κυρίως παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών, από τη μείωση της επιδότησης είναι μεγάλη, γιατί είναι υπέρογκο το κόστος μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές. Χαρακτηριστικά η μεταφορά ενός χαρτοκιβωτίου κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ με το ΦΠΑ και βέβαια αυτό αφορά χιλιάδες χαρτοκιβώτια ανά παραγωγό.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, που διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους με τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση μειώνει σημαντικά το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές για την Κρήτη, τη στιγμή που αυτό είναι δυσβάσταχτο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν, σε βάρος του λαού, τεράστια κερδοφορία έχοντας στήριγμά τους τους τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική Ε.Ε. – κυβερνήσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Να κατατεθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές από το «μεταφορικό ισοδύναμο» για το β’ εξάμηνο του 2022 στους λογαριασμούς των δικαιούχων και να αποσυρθεί η απόφαση της κυβέρνησης που μειώνει το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές για την Κρήτη.

- Να μειωθούν άμεσα και δραστικά οι τιμές στις θαλάσσιες μεταφορές και στα εισιτήρια, χωρίς καμία επιδότηση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.