Ερώτηση του ΚΚΕ για τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου

10:33 π.μ. - Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020
10:09 π.μ. - Παρ, 04/33/2020
Image: Ερώτηση του ΚΚΕ για τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου

Ζητούν μονιμοποίηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λασιθίου βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την αβεβαιότητα παραμονής τους στη δουλειά, αλλά και με την -για άλλη μια φορά- καθυστέρηση της πληρωμής τους για τον μήνα Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, κάτω από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, εξυπηρετούν -υπερβάλλοντας εαυτόν- τις αυξημένες ανάγκες του παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου, προσφέροντας υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας αποτυπώνεται στις αλλεπάλληλες βάρδιες, στα οφειλόμενα ρεπό και προβλεπόμενες άδειες, αφού οι προσωρινές και ανεπαρκούς αριθμού προσλήψεις που έγιναν μπροστά στην πανδημία δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ζωτικές ανάγκες του ιδρύματος Πρόνοιας.

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ξανά την αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ομηρίας των εργαζόμενων, που επιπλέον καταδικάζονται στην απληρωσιά. Επίσης, έχει σοβαρές συνέπειες στα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, τη στιγμή, μάλιστα, που μέσα στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και σε συνθήκες πανδημίας, αυξάνονται οι ανάγκες για δωρεάν δημόσιες δομές Πρόνοιας. Συνάμα, καταδεικνύονται οι ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που συνειδητά συρρικνώνουν, συγχωνεύουν και υποβαθμίζουν τις δημόσιες δομές Πρόνοιας, στα πλαίσια της απαρέγκλιτης εφαρμογής της πολιτικής που συμπιέζει ως «κόστος» τις παροχές προς τον λαό, μεθοδεύοντας την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε :

Να καταβληθούν αμέσως τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζόμενους του παραρτήματος ΑΜΕΑ του Ν. Λασιθίου.

Να μονιμοποιηθεί όλο το υπάρχον προσωπικό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη αποκλειστική απασχόληση, που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές, διευρυνόμενες ανάγκες του παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω