
Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό σύστημα που ετοιμάζεται από το ΚΕΤΕΚΝΥ
Μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα δημόσια νοσοκομεία έως το τέλος του χρόνου, θα επιχειρήσει το υπουργείο υγείας να ελέγξει τις προμήθειες των υλικών στο ΕΣΥ.
Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό σύστημα που ετοιμάζεται από το ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ελληνικό Ινστιτούτο για τα DRGs, του φορέα που ελέγχει την κοστολόγηση των νοσηλειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται η ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά από το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υιοθετηθεί από όλες τις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες.
Μέσω του συστήματος αυτού θα μπορούν κεντρικά οι αρμόδιοι να ελέγχουν τις τιμές που αγοράζονται τα διάφορα αναλώσιμα υλικά, αλλά κυρίως τα υλικά των χειρουργείων που διατίθενται συνήθως σε εξαιρετικά υψηλές τιμές και αγοράζονται σωρηδόν.
Με βάση τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, ήδη σε μια πρώτη σύγκριση τιμών που έχει γίνει, διαπιστώνεται ότι διάφορα αναλώσιμα αγοράζονται σε απολύτως διαφορετικές τιμές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το ποιες κλινικές του ΕΣΥ κινούνται προς μία κατεύθυνση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Μια πρώτη εκδοχή ενός αντίστοιχου ψηφιακού συστήματος εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες πιλοτικά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό, ενώ ο Διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος φαίνεται πως επίσης έχει στα χέρια του αναλυτικές καταστάσεις με υλικά που αγοράστηκαν σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που διατίθενται στην αγορά.
Πάντως πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος το υπουργείου υγείας είναι να μειωθούν ακόμη και στο μισό οι δαπάνες από την αγορά αναλώσιμων υλικών, αφού θα ελέγχεται πλήρως η τιμή των προμηθειών σε όλα τα τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων.
Σε δεύτερο χρόνο το νέο ψηφιακό σύστημα θα μπορεί να ταυτίζει και ανεξέλεγκτες αγορές με πρόσωπα, ώστε να είναι γνωστό ποιος παραγγέλνει υλικά πολύ πιο ακριβά από την υπόλοιπη αγορά.
ethnos.gr