Έρχεται η πληρωμή φόρων με κάρτα μέσω Taxisnet

11:18 π.μ. - Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Πέμ, 01/18/2018
Image: Έρχεται η πληρωμή φόρων με κάρτα μέσω Taxisnet

Στο προσεχές διάστημα

Οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια που φθάνει έως και τα 2 ευρώ τους φορολογούμενους που πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις τράπεζες για να μειώσουν την προμήθεια αλλά υπόσχεται ότι σύντομα η πληρωμή φόρων θα είναι δυνατή με κάρτα μέσω Taxisnet.
 
Ειδικότερα με έγγραφο που απέστειλε στη βουλή η ΑΑΔΕ απάντησε για λογαριασμό του υπ. Οικονομικών σε ερωτήματα δύο βουλευτών σχετικά με τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών για την πληρωμή φόρων στο γκισέ σημειώνει ότι:
 
- Δεν είναι δυνατή η παρέμβαση στην ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους,
- Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί και η σχετική εφαρμογή TAXISNET, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
Ακόμη η η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι από τις εκάστοτε τραπεζικές επιβαρύνσεις εξαιρούνται:
 
α) Πληρωμές που διεξάγονται μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, ATM, APS κλπ).
 
β) Πληρωμές ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (και όχι με μετρητά στο γκισέ), των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (όπως ενδεικτικά άτομα άνω των 70 ετών ή άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω).
 
γ) Συναλλαγές με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία.
 
Εξοικονόμηση
 
Τονίζει επίσης ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η σχετική δαπάνη μειώνεται περίπου κατά 50% και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται στον προϋπολογισμό δαπανών της ΑΑΔΕ δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και την εξεύρεση πρόσθετων δημοσιονομικών πόρων για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, με σημαντικότατα εκτιμώμενα οφέλη για τον φορολογούμενο.
 
Πέραν αυτών, καταλήγει το έγγραφο της ΑΑΔΕ, καθίσταται σαφής η στόχευση για τη στροφή των φορολογουμένων προς τη χρήση της ηλεκτρονικής Τραπεζικής και του διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα και με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον δεν θα καταβάλλεται προμήθεια για πληρωμή φόρων με μετρητά στα ταμεία των Τραπεζών, η ΑΑΔΕ παρεμβαίνει δραστικά προς τη καταπολέμηση του αδήλωτου χρήματος και προστατεύει κατ' αυτόν το τρόπο τον φορολογούμενο, καθώς το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται πλέον με προμήθεια για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή φόρων με αδήλωτα κεφάλαια
 
 
 
Πηγή: in.gr