Έρχονται καλές τιμές στα κηπευτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. «Ανατολή»

10:43 π.μ. - Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Πέμ, 01/43/2022
Image: Έρχονται καλές τιμές στα κηπευτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. «Ανατολή»

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Καραλάκης για τιμές, λιπάσματα, αγορές, εργάτες γης

Την εικόνα της μέχρι τώρα πορείας της καλλιεργητικής χρονιάς δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή». Όπως τονίζει, φέτος, η χρονιά χαρακτηρίζεται από την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, κιβώτια, κ.α. Από την άλλη αυξάνεται η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων μας από ευρωπαϊκές αγορές δεδομένου ότι μειώθηκαν οι καλλιέργειες σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του ενεργειακού και του αυξημένου κόστους θέρμανσης. Αυτό ωφελεί τους παραγωγούς μας και δίνει ευκαιρίες για αναζήτηση νέων αγορών, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι δεν έχουν μπει ακόμη όλοι οι παραγωγοί στη συγκομιδή. Στην τομάτα οι φυτεύσεις είναι πιο πίσω και τα προϊόντα θα μπουν στην αγορά από τα μέσα του Δεκέμβρη και μετά ενώ στο αγγούρι οι φυτεύσεις του Οκτωβρίου θα μπουν από τις 10 Δεκέμβρη και έπειτα. Τώρα σε ότι αφορά στις τιμές πάντα αυτές διαμορφώνονται με βάση την αγορά και τη ζήτηση. Η εβδομάδα ξεκίνησε με σχετικά καλές τιμές όμως δεν κράτησε στην πορεία. Γενικότερα πάντως εκτιμάται πως οδεύοντας προς τις γιορτές και ενώ οι αγορές θα ξεκινήσουν να εφοδιάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες θα υπάρχει ζήτηση των κηπευτικών μας. Ο χειμώνας όπως πάντα μας ευνοεί γιατί σταματά η τροφοδοσία των αγορών από τις περιοχές όπου υπάρχουν υπαίθριες καλλιέργειες, εξηγεί.

Ο κ. Καραλάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας λέγοντας ότι είναι ένα αγκάθι για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια το θετικό πάντως είναι ότι οι εταιρείες προσανατολίζονται σε υβρίδια ανθεκτικά στην ίωση. Προέτρεψε τους παραγωγούς να φροντίζουν την καλλιέργειά τους και τηρούν τα μέτρα υγιεινής και τις οδηγίες των γεωπόνων. Μίλησε ακόμη για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης.

Τέλος έκανε αναφορά στο θέμα της επιδότησης των λιπασμάτων λέγοντας ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, οι παραγωγοί κάνουν τα χαρτιά τους ωστόσο το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί πανελλαδικά είναι λιγοστό. Εκτιμάται ότι ο παραγωγός θα πάρει περίπου το 10% από τα έξοδα που έχει κάνει. Μένει να δούμε όμως και κάποια άλλα ζητήματα όπως ποιοι τύπου λιπασμάτων θα ενταχθούν στην ενίσχυση. Στην πορεία θα φανεί πόσο τελικά θα επωφεληθεί ο δικαιούχος παραγωγός.