Έρχονται τιμές - ρεκόρ στα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο

11:56 π.μ. - Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Παρ, 19/56/2022
Image: Έρχονται τιμές - ρεκόρ στα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Για νέα υψηλότερα τιμολόγια ετοιμάζονται οι πάροχοι φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο, καθώς οι διεθνείς τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, υποχρεώνοντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Χρύσας Λιαγγου στην Καθημερινή, με βάση τα δεδομένα, τα χαμηλότερα τιμολόγια θα κινηθούν στα επίπεδα των 60 λεπτών/κιλοβατώρα, έναντι περίπου 48 τον Αύγουστο. Προκειμένου το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να περιοριστεί στα 15-17 λεπτά, η κρατική επιδότηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα, από 337 ευρώ τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, στην ευρωπαϊκή αγορά, χτυπάνε τιμές-ρεκόρ στο ρεύµα για τις καταναλώσεις Σεπτεµβρίου µε οδηγό την τιµή του φυσικού αερίου, που κινείται σταθερά πλέον πάνω από τα 200 ευρώ η µεγαβατώρα.

Πάντως, στην Ελλάδα, οι προβλέψεις των εταιρειών προµήθειας για τις τιµές ρεύµατος τον Σεπτέµβριο είναι δυσοίωνες, όπως τονίζεται στην Καθημερινή, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία της κυβέρνησης για το τελικό κόστος των επιδοτήσεων καθώς το ράλι των τιµών έχει ανατρέψει τους υπολογισµούς του.

Το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τα 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έφτασε τον Αύγουστο το 1,35 δισ. ευρώ και όπως εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στα επίπεδα των 230 ευρώ, το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2022 στα 6 δισ. ευρώ.

Οι Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης παραδέχτηκαν μάλιστα σε συνέντευξή τους ότι η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όχι µόνο γιατί οι τιμές ενέργειας είναι η βασική πηγή τροφοδότησης του πληθωρισμού, αλλά και λόγω του επαπειλούμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προκαλεί το ολοένα και πιο αυξανόμενο κόστος των μέτρων κοινωνικής στήριξης. Για παράδειγμα, και µε βάση τις προβλέψεις των εταιρειών προμήθειας για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση, προκειμένου να διατηρηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να ανέβει πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 337 ευρώ του Αυγούστου.

Οι εταιρείες προμήθειας το Σάββατο 20 Αυγούστου θα πρέπει να ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου που οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις που μετέφεραν στην εφημερίδα δεν πρόκειται να δούμε τιμή χαμηλότερη από τα 60 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο το χαμηλότερο τιμολόγιο ήταν στα 48,6 λεπτά και μόλις δύο εταιρείες είχαν τιμολογήσει πάνω από τα 60 λεπτά. Οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών θα οριστικοποιηθούν στο παρά πέντε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κατά το δυνατόν το ρίσκο της πρόβλεψης μέσα στην εντεινόμενη αβεβαιότητα της αγοράς, χωρίς να αναμένουν ωστόσο κάποιο ευχάριστη έκπληξη που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της τιμής στη χονδρεµπορική αγορά τις επόμενες ημέρες για δύο λόγους που θα εκλείψουν και που ήταν αυτοί που συγκράτησαν τις τιμές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ο ένας είναι η επαναλειτουργία της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης µε την Ιταλία, που είχε τεθεί εκτός για τεχνικούς λόγους. Οι εξαγωγές προς τη γειτονική πανάκριβη αγορά της Ιταλίας (549 ευρώ η μεγαβατώρα χθες) θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καύσωνα.

Στελέχη εταιρειών προμήθειας εκτιμούν επίσης ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 450 ευρώ η μεγαβατώρα και πιθανότατα πάνω από τα 500 ευρώ. Για σήμερα, Πέμπτη, η τιμή στη χονδρεµπορική αγορά σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση µε χθες (κατά 1,4%) και διαμορφώθηκε στα 410 ευρώ ανά μεγαβατώρα, µε τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 656 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται και σήμερα οι τιμές στην Ευρώπη, µε τη μεγαβατώρα να φτάνει στη Γερμανία τα 563 ευρώ, στη Γαλλία τα 553 ευρώ, στην Ιταλία τα 549 ευρώ και πάνω από τα 500 ευρώ σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές µε εξαίρεση τις χώρες των «εξαιρέσεων», δηλαδή την Πολωνία (που διατηρεί τα δωρεάν δικαιώματα CO2) και η τιμή διαμορφώνεται στα 384,72 ευρώ και τις χώρες της Ιβηρικής (µε την κατ’ εξαίρεσιν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου) όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 134,67 ευρώ.

Παράλληλα η Χρύσα Λιαγγου υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της, ότι οι υψηλές τιµές διαµορφώνουν ακραίες συνθήκες στην αγορά, καθώς εξαντλούν τη ρευστότητα εταιρειών προµήθειας και δυσκολεύουν την αποπληρωµή των λογαριασµών ακόµη και µετά τις επιδοτήσεις. Είναι ενδεικτική η ανησυχία που έχει εκφράσει η ΡΑΕ προς τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα µε επιστολή της για τις οφειλές προς τους παρόχους που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και τον αυξηµένο αριθµό καταναλωτών που... µετακοµίζουν προς την Καθολική Υπηρεσία, καθώς οι πάροχοι καταγγέλλουν όλο και περισσότερες συµβάσεις λόγω ανεξόφλητων οφειλών.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην εν λόγω Υπηρεσία, που φιλοξενεί κατά βάση µπαταχτσήδες, προστέθηκαν µέσα στο δεύτερο τρίµηνο του έτους 35.500 µετρητές, αυξάνοντας κατά 24% τον αριθµό των καταναλωτών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, σε περίπου 182.000. Προκαλεί µάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η ΡΑΕ µε απόφασή της κατέστησε ελκυστικότερη για τους καταναλωτές την Καθολική Υπηρεσία, επιλέγοντας τιµή κιλοβατώρας τη δεύτερη ακριβότερη της αγοράς και όχι την πρώτη όπως συνέβαινε µέχρι πρότινος. Το 70% των καταναλωτών που βρίσκονται στην Καθολική Υπηρεσία, σύµφωνα µε την αγορά, δεν πληρώνει και κληροδοτεί στις εταιρείες επισφάλειες.

Κλείνοντας το δημοσίευμα εκτιμάται ότι πάνω από τα 450 ευρώ, ενδεχοµένως και τα 500 ευρώ, αναµένεται να εκτιναχθεί η µεγαβατώρα τις επόµενες ηµέρες.

tvxs.gr