Έσσεξ: Βρήκαν τραγικό θάνατο στους μείον 25 βαθμούς

8:28 π.μ. - Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
08:10 π.μ. - Πέμ, 24/28/2019
Image: Έσσεξ: Βρήκαν τραγικό θάνατο στους μείον 25 βαθμούς

Η νταλίκα με το κοντέινερ – ψυγείο θα έπρεπε να φθάσει στη Γαλλία και από εκεί με φεριμπότ να περάσει στην Ιρλανδία

Το ταξίδι ήταν ιδιαίτερα επίμονο. Η νταλίκα με το κοντέινερ – ψυγείο θα έπρεπε να φθάσει στη Γαλλία και από εκεί με φεριμπότ να περάσει στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια διασχίζοντας την Ιρλανδία θα έπρεπε με άλλο φεριμπότ να φθάσει στο αγγλικό λιμάνι Holyhead και από εκεί στο Essex. Ο οδηγός της νταλίκας, Mo Robinson, 25 ετών από τη Βόρειο Ιρλανδία έκανε συχνά αυτές τις διαδρομές οι οποίες κατέληγαν πολλές φορές  κάπου στη Σκανδιναβία, στην Νορβηγία ή την Σουηδία.

 
Ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού
 
Σε αυτό το ταξίδι κάτι στράβωσε άσχημα. Στο λευκό κοντέινερ –ψυγείο βρέθηκαν 39 πτώματα, 38 ενηλίκων και ενός εφήβου. Παγωμένα όπως συμπεραίνουν οι βρετανικές εφημερίδες. Η θερμοκρασία εντός του κοντέινερ θα μπορούσε να πέσει έως και στους -25 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο χάρτης δείχνει τη διαδρομή του μοιραίου φορτηγού
 
Οι βρετανικές αρχές κρατούν κλειστό το στόμα τους αλλά ήδη κάποιοι πολιτικοί μίλησαν για «διακίνηση ανθρώπων».
 
Από τότε που «ο δρόμος  της Μάγχης» έγινε πολύ δύσκολος για τους μετανάστες, οι διακινητές άρχισαν να χρησιμοποιούν «τον δρόμο της Ιρλανδίας». Σίγουρα μακρύτερος, επικίνδυνος με πολλές μετακινήσεις μέσω θαλάσσης αλλά ενδεχομένως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, με λιγότερη αστυνόμευση.

Το φορτηγό στο οποίο βρέθηκαν νεκροί 39 άνθρωποι
 
Από τη Βουλγαρία έως το Χερβούργο της Γαλλίας και από εκεί στο ιρλανδικό λιμάνι του Rossclare. Μετά Δουβλίνο ,ύστερα στο Holyhead με τελικό προορισμό το Tharrock της Νοτίου Αγγλίας. Από εκεί και μετά ο Θεός και η ψυχή του. Άλλοι μετανάστες θα παρέμεναν στην Αγγλία και άλλοι πιθανόν να συνέχιζαν για την Σουηδία ή το Μπέργκεν της Νορβηγίας. Ποιος ξέρει.
 
Οι Ιρλανδικές αρχές υποσχέθηκαν την διεξαγωγή πλήρους έρευνας . Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε συντετριμμένος από την φρίκη. Οι εγγλέζικες εφημερίδες μιλούν για ανθρώπινη τραγωδία.
 
Όμως η ιστορία αυτής της διακίνησης ανθρώπων από τα Βαλκάνια και τις ακτές της Μεσογείου προς την Βρετανία είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία της μετανάστευσης. Ανάλογα με την περίοδο αλλάζουν απλά οι χώρες προέλευσης. Κάποτε ήταν η Ινδία και το Πακιστάν μόνον. Τώρα είναι οι χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.
 
Οι 39 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, παγωμένοι μέσα στο μεταλλικό ψυγείο, πάνω σε μία νταλίκα που την οδηγούσε ένας νεαρός Βόρειο -Ιρλανδός. Ένα πολύ καλό σενάριο για ταινία του Ταραντίνο με την Balkan Connection με την διαφορά ότι εδώ δεν μιλάμε για κινηματογραφικό θρίλερ αλλά για μία ανθρώπινη τραγωδία.
 
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η βρετανική αστυνομία καθώς και οι υγειονομικές αρχές δεν έδιναν άλλες λεπτομέρειες. Το βασικό στοιχείο που θα φωτίσει ενδεχομένως αυτήν την φρικιαστική ιστορία είναι η καταγωγή των νεκρών. Πιθανώς έτσι να καταγραφεί, βήμα - βήμα η πορεία του θανάτου από κάποια χώρα της Ασίας ή της Αφρικής, μέσω Βαλκανίων προς την Βόρειο Ευρώπη. Άλλη μία ιστορία φρίκης από χιλιάδες ανάλογες ιστορίες που τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ή στις ακτές της Λαμπεντούζα, ή στο Βόρειο Αιγαίο, στον Έβρο ή τα βουλγαρικά σύνορα ή στην αποκαλούμενη «Ζούγκλα» στις ακτές της Μάγχης. 
 
 
zougla.gr