Εσύ, τα 'μαθες;

7:13 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
07:05 μ.μ. - Παρ, 29/13/2020
Image: Εσύ, τα 'μαθες;

Ένα καταπληκτικό κείμενο για την "τέχνη" του κουτσομπολιού από την εκπαιδευτικό Βάσια Κούκη

Κουτσομπολιό!!

Αυτό το άθλημα, αυτό, των ολυμπιακών προδιαγραφών, σπορ που όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσα βήματα κι αν προχωρήσει μπροστά η ανθρωπότητα, θα είναι πάντα εκεί, να μάς θυμίζει πόσο διαβολικά πλασμένος είναι ώρες ώρες ο κόσμος γύρω μας και πόσο σωστά πράττουμε όταν εναποθέτουμε αυτά τα κακόβουλα σχόλια στα φαγωμένα πέλματα των υποδημάτων μας! Γιατί ακόμα κι αυτός που θα εφεύρει την μηχανή του χρόνου, θα είναι ο γιος της Τάδε, που όταν πέθανε ο άντρας της πέταξε τα μαύρα στην 5ετία και έκανε φτωχό μνημόσυνο του μακαρίτη. Της Τάδε, βρε, που είχαν ένα μαγαζί και το κλείσανε, γιατί δεν ήταν οικονόμοι. Έτσι, ο γιος της Τάδε, ο εφευρέτης, χάνει την αξία και την προσοχή που του αρμόζει σε δευτερόλεπτα. Εκτός κι αν ο ίδιος έχει κάνει κάτι πιπεράτο, έχει χωρίσει με τη γυναίκα του, ας πούμε. Τότε, ναι, θα τον βάλουμε κι αυτόν στην κουβέντα μας. Αλλά όχι για την εφεύρεσή του. Αυτό είναι κάτι καλό, αξιοζήλευτο, άρα ή δεν το συζητάμε καθόλου ή το μειώνουμε,

"Ε σιγά, τι βρήκε, απλό ήταν".

Όλοι μας και κουτσομπολέψαμε και σχολιάσαμε και ρωτήσαμε πράγματα που δεν μας αφορούν, αλλά και αποτελέσαμε αντικείμενο "κοινωνικού ενδιαφέροντος", πολλάκις. Φέραμε κόσμο σε δύσκολη θέση, ήρθαμε κι εμείς σε δύσκολη θέση και δεν μάς άρεσε καθόλου. Γιατί λοιπόν δεν σταματάει αυτό το κακόγουστο χόμπι; Πόσο ακόμα θα δηλητηριάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις εξαιτίας του; Δυστυχώς, όχι μόνο δεν σταματά, αλλά διαιωνίζεται, καθώς έχει τόση δύναμη, που κλείνει σπίτια, καταστρέφει ζωές, πληγώνει καρδιές και θίγει προσωπικότητες.

Το κουτσομπολιό είναι επιστήμη. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία, παράγει σπουδαίο υλικό προς μελέτη, ανάλυση, συζήτηση και προβληματισμό, αλλά και διεξάγεται από καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό. Βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών, μέσω μίνι συνεντεύξεων, την αποκωδικοποίηση, την αποδελτίωση και την ανακριβή, πολλές φορές, μεταφορά τους σε άλλους, εξίσου επαγγελματίες στο είδος.

Το να είσαι κουτσομπόλης ή κουτσομπόλα, δεν ειναι απλό, θέλει τέχνη. Απαιτεί από εσένα να ρωτάς έτσι ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να πάρεις την απάντηση που επιθυμείς. Να "στριμώξεις" τον άλλον, να τον φέρεις σε δύσκολη θέση και αμηχανία, ώστε να τον πιάσεις απροετοίμαστο και φυσικά να απαντήσει. Γι'αυτό, οφείλουμε όλοι μας, στην ψυχική μας υγεία, στην εσωτερική μας γαλήνη και στην διατήρηση της θετικής μας αύρας, να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι σε κουτσομπόληδες ανθρώπους, των οποίων η ζωή δεν είναι και πολύ ενδιαφέρουσα, γεμάτη ή ουάου σαν και τη δική σου, με την οποία και φυσικά αξίζει να ασχοληθούν.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα, να καθίσεις αναπαυτικά και να διαβάσεις τις 10 βασικές ερωτήσεις, τους ακρογωνιαίους λίθους θα έλεγε κανείς, του απόλυτου καλτ, ελληνικού και πανεπιστημιακού επιπέδου, κουτσομπολιού. Μπορείς να γελάσεις ελεύθερα, να ταυτιστείς κι αν έχεις δεχθεί αρκετές από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!! Μάλλον κάνεις κάτι πολύ καλά, άξιο προσοχής και αιτία να σε κρυφοζηλεύουν όλοι...Διότι κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις κρυφές αρετές κάποιου. Αυτές είναι τα ψιλά γράμματα, που περνούν ηθελημένα απαρατήρητα.

1) "Πότε θα παντρευτείτε;"

Και ποιος από εμάς δεν δέχτηκε κάποια στιγμή στη ζωή του, την συγκεκριμένη ερώτηση, πόσο μάλλον αν βρισκόταν σε μακροχρόνια σχέση. Μα δεν είναι μία ερώτηση που σέρνει ένα τρομερό κοινωνικό στερεότυπο; Κι αν ένα ζευγάρι δεν επιθυμεί να παντρευτεί, δεν συμφωνεί με τον θεσμό του γάμου ή δεν μπορεί; Ίσως να θέλει να κάνει σύμφωνο συμβίωσης, ίσως να είναι αλλόθρησκο ή διαφορετικής ιδεολογίας. Μάς πέφτει λόγος; Δεν νομίζω..

2) "Γιατί δεν κάνετε παιδί;"

Και αφού παντρευτήκατε και κάνετε πλέον όλο χαρά κοινή φορολογική δήλωση, πέρα από τα δώρα του γάμου που δεχτήκατε, πάρτε κι αυτην ερώτηση - σφαλιάρα. Το να προσπαθεί ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει και να μην τα καταφέρνει, έχει περάσει ποτέ από το μυαλό κανενός; Το να μην θέλουν ακόμα να κάνουν παιδί, λόγω οικονομικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, είναι παράλογο; Τραγική ερώτηση, που πραγματικά δεν αφορά κανέναν.

3) "Πότε θα κάνετε δεύτερο παιδί;"

Ναι, ναι, το ότι κάνατε ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι γλιτώσατε τη συγκεκριμένη ερώτηση. Διότι ένα μόνο παιδί για τον κοινωνικό σας περίγυρο δεν είναι ποτέ αρκετό. Και επειδή όλοι κρύβουν έναν παιδοψυχολόγο μέσα τους, ανησυχούν " μήπως το μοναχοπαίδι σας γίνει κακομαθημένο που δεν έχει αδερφάκι να μάθει να μοιράζεται".

4) "Για τρίτο παιδί, το σκέφτεστε ή όχι;"

Είναι υποχρέωσή σου να ενημερώσεις τον κόσμο, αν η οικογένειά σου έπιασε τον αριθμό-στόχο της ή έπεται και συνέχεια. Φήμες λένε πως όσοι δεν απάντησαν, έκαναν και τρίτο παιδί. Βέβαια, έχει κάτι αθεόφοβους που σε γονείς με τρία παιδιά ρωτούν αν το σκέφτονται και για τέταρτο ή "έκλεισαν στα τρία". Λες και παίζουν Μπλακ Τζακ κι αν πάρουν κι άλλο φύλλο καίγονται.

5) "Γιατί χωρίσατε;"

Παρόλο που σαν πρώτη απάντηση έρχεται σε όλους μας το "εσένα τι σε νοιάζει;", είναι ωραίο να αφήσουμε ένα πέπλο μυστηρίου να πλανάται γύρω από αυτήν την ερώτηση, έτσι για την αλητεία.

Αγαπημένο θέμα ο χωρισμός για τον έξω κόσμο, κάνει ευτυχισμένους τους εχθρούς μας.

6) "Υπάρχει πιθανότητα να τα ξαναβρείτε;"

Ερώτηση που πάει πακέτο με την προηγούμενη. Πονάει η ψυχή του κόσμου για εσένα που χώρισες. Γιατί δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, αλλά ο κόσμος νοιάζεται αγνά και τίμια για τα προβλήματα, το μέλλον και τα αισθηματικά σου.

7) "Τι μισθό παίρνεις;"

Εδώ, θα σας χαρίσω την απάντησή μου, την οποία και εμένα μού την χάρισαν: "Όσα παίρνουν και οι συνάδελφοί μου". Εγώ μια απορία έχω μόνο. Αν ο μισθός μας ακουστεί μικρός, θα πάρουμε επίδομα ή θα μεσολαβήσουν οι ίδιοι για να πάρουμε αύξηση;

😎 "Τα έμαθες για τον/την πρώην σου, ε;"

Λίγο πολύ όλοι ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε για το ότι ο μεγάλος μας έρωτας που μάς παράτησε και μάς έσπασε την καρδιά σε χίλια κομμάτια και που ακόμα δεν τον ξεπεράσαμε τελείως, παντρεύτηκε, περιμένει παιδί, αγόρασε σπίτι, πλέει σε πελάγη ευτυχίας και πήγε ταξίδι του μέλιτος εκεί που θα πηγαίναμε μαζί.

9) "Τι αρρώστια έχεις κι είσαι έτσι;"

Σεβασμός μηδέν. Καλοί τρόποι μηδέν. Ανθρωπιά μηδέν. Ενσυναίσθηση μείον ένα. Η Σπιναλόγκα έκλεισε, οπότε πάσχει από κάτι για το οποίο εσύ που ρωτάς δεν μπορείς να τον περιθωριοποιήσεις με τον τρόπο σου, όσο κι αν το επιθυμείς. Εκείνος σέρνει τον σταυρό του στωικά κι εσύ την αγενή σου γλώσσα ενοχλητικά.

10) "Τι;; Είσαι ομοφυλόφιλος/η;"

Προσφέρει κάτι όλη αυτή η ομοφοβία εν έτη 2020; Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, δεν ρωτάμε τον συνάνθρωπό μας αν είναι ομοφυλόφιλος, αλλά αν είναι ευτυχισμένος.

Η παραπάνω λίστα ερωτήσεων όλο και μεγαλώνει, με νέες, πιπεράτες πληροφορίες να ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα και να χορταίνουν όλους τους κουτσομπόληδες και δεν-έχω-με-τι-να-ασχοληθώ-ας-θάψω-κόσμο ανθρώπους. Μην πέσεις στην παγίδα τους, μην ασχοληθείς, ούτε να μπεις στη διαδικασία να απαντήσεις. Εσύ θα στεναχωρεθείς που μοιράστηκες κάτι τόσο προσωπικό και η άλλη πλευρά θα ικανοποιηθεί που απέσπασε τόσο εύκολα την πληροφορία. Το τι είσαι εσύ το γνωρίζεις καλά, το τι είναι τα συγκεκριμένα άτομα κι αυτό το ξέρεις καλά, οπότε με μαεστρία, κάνε έναν ελιγμό και απέφυγέ τους. Βασικά, άφησέ τους με την απορία. Μην γίνεις βορά στα λυσασμένα στόματά τους, μην τούς δώσεις τη χαρά να σε δουν να έρχεσαι σε δύσκολη θέση, ούτε να τους αφήσεις να κάνουν αφαίμαξη στην προσωπική σου ζωή. Το να τους αγνοείς είναι πάντα η καλύτερη τιμωρία.

Κράτα στο νου πως κουτσομπολεύουν οι κομπλεξικοί, τα αναπαράγουν οι τεμπέληδες και τα πιστεύουν οι χαζοί. Και επειδή όπως είπα, το κουτσομπολιό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, ο Σωκράτης έλεγε πως: "Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα άλλους ανθρώπους". Βάσει, λοιπόν, του αρχαίου, αλλά πάντα επίκαιρου αυτού ρητού, διάλεξε σε ποια κατηγορία θέλεις να ανήκεις και με ποια κατηγορία ανθρώπων θέλεις να συναναστρέφεσαι. Όταν το αποφασίσεις αυτό, πες σ' αυτούς τους "τέλειους" να κάνουν λίγο πιο πέρα, για να περάσεις εσύ, με τα ελαττώματά σου.

Για το hxonews Βάσια Κούκη