Ετοιμάζουν προσφυγή για τους ασπάλαθους

11:44 π.μ. - Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
11:04 π.μ. - Πέμ, 22/44/2021
Image: Ετοιμάζουν προσφυγή για τους ασπάλαθους

«Χάνεται» η ομόφωνη αποδοχή της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος από τα πέντε μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών μετά την απόσυρση της υπογραφής του δρος Γεώργιου Καρέτσου, που τινάζει στον αέρα τους σχεδιασμούς των αποχαρακτηρισμών

Την κατάθεση προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία χάνεται ο δασικός χαρακτήρας για εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με ασπάλαθους μελετούν οι δασολόγοι της χώρας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με περιοδείες και καθημερινές δηλώσεις προσπαθεί να κατευνάσει τοπικές «εξεγέρσεις» για το θέμα των δασικών χαρτών.

Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τις εκτάσεις με ασπάλαθους υπεγράφη στις 16 Απριλίου και με αυτήν η διοίκηση αποδέχεται τη Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) στις 8/4/21.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε προαναγγείλει την απόφαση αυτή υποσχόμενη ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να δικαιωθούν όσοι διεκδικούν εκτάσεις για δόμηση ή κάθε μορφής εκμετάλλευση.

Οι υποσχέσεις ήρθαν από το υπουργείο σε μια εποχή που αναρτώνται δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες μεγάλο μέρος των εκτάσεων εμφανίζονται ως δάση (στην Κρήτη πάνω από το 60%).

hxonews

Γεώργιος Καρέτσος

Για να προχωρήσει η άμεση αποδοχή της απόφασης του ΤΣΔ, τονιζόταν ότι είχε ομόφωνο χαρακτήρα. Αποκαλύπτεται όμως τώρα ότι ένα από τα πέντε μέλη του ΤΣΔ, ο δρ Δασικής Οικολογίας και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γεώργιος Καρέτσος, αποσύρει την υπογραφή του.

Οπως αναφέρει στη δήλωσή του, είχε συμφωνήσει με μέρος του σκεπτικού της εισήγησης «θεωρώντας ότι αυτό αφορά τους δασωθέντες αγρούς και όχι τα φρυγανικά οικοσυστήματα».

Αναφέρει ακόμη ότι, όπως εκ των υστέρων διαπίστωσε, «η γνωμοδότηση αυτή ενέχει ακόμη και αμφισβήτηση της συνταγματικής επιταγής και της σχετικής νομοθεσίας, ήταν σοβαρό ατόπημα εκ μέρους μου, που προήλθε από τη σύγχυση του ερωτήματος και της διαμορφωθείσας στη συνέχεια εισήγησης. Θεωρώ ότι τόσο σοβαρά θέματα δεν πρέπει να επιλύονται από πέντε συναδέλφους, όσο ικανοί και να είναι, και χρειάζεται η απόφαση να υποστηρίζεται από μεγαλύτερο και έμπειρο πλήθος συναδέλφων που ασχολούνται καθημερινά με το θέμα αυτό».

Ο κ. Καρέτσος εξηγεί ότι τα φρυγανικά οικοσυστήματα (εκτάσεις με χαμηλούς θάμνους όπως οι ασπάλαθοι) αποτελούν «όψεις υποχώρησης των δασών» και «αμυντική αντίδραση της φύσης απέναντι στην υπερβόσκηση», οπότε «οποιαδήποτε άρση της δασικής μορφής ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας του χαρακτήρα μεγάλων δημοσίων εκτάσεων».

Στη δήλωσή του μάλιστα (dasarxeio.com) ο κ. Καρέτσος μεταφέρει έναν χαρακτηριστικό διάλογο σε δικαστήριο, όπου δασολόγος βρέθηκε με την κατηγορία υπέρβασης καθήκοντος για υποτιθέμενο υπερβάλλον λάθος σε χαρακτηρισμό έκτασης.

Ρωτά ο δικαστής: Ηταν δάσος η περιοχή που χαρακτηρίσατε;Συνάδελφος: Φυσικά.Δικαστής: Πόσο ύψος είχαν τα δέντρα;Συνάδελφος: Δέκα πόντους.Δικαστής: Και το θεωρείτε αυτό δάσος;Συνάδελφος: Κύριε πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό, αν κάποιος εισέβαλε σε ένα νηπιαγωγείο και σκότωνε κάποια παιδάκια, θα θεωρούνταν η πράξη ανθρωποκτονία ή όχι;

Προεδρικό διάταγμα

Ταυτόχρονα με κοινό τους άρθρο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης, και ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Μπόκαρης υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορεί από μόνη της να παράγει εφαρμοστέο δίκαιο.

Υπενθυμίζουν ότι ο ορισμός του δάσους περιλαμβάνεται στο προεδρικό διάταγμα 32/2016 και μιλούν για προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματος «με τρόπο αντιεπιστημονικό και τελικά αντισυνταγματικό».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπόκαρης εξήγησε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θυμίζει ότι με αντίστοιχες προσφυγές κατέπεσαν παλαιότερα οι διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις και τις εκχερσωμένες εκτάσεις, ενώ εκκρεμεί τώρα απόφαση για τις ευνοϊκές προβλέψεις Χατζηδάκη αποχαρακτηρισμού στον ν.4685/20.

Τονίζει επίσης ότι με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με την επιστήμη και το Σύνταγμα δεν λύνεται ο φαύλος κύκλος των διαμαρτυριών πολιτών, των διοικητικών αποφάσεων και των πολιτικών υποσχέσεων.

efsyn.gr