Έτοιμη να ανοίξει η αγορά με click away και click in shop - Ποιο SMS στέλνουμε

7:14 π.μ. - Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
07:01 π.μ. - Παρ, 15/14/2021
Image: Έτοιμη να ανοίξει η αγορά με click away και click in shop - Ποιο SMS στέλνουμε

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων με click in shop και click away αναμένεται να δώσουν σήμερα, Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι

Η αντίστροφη μέτρηση για τo άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως όλα δείχνουν, από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει. Η κρίσιμη ημέρα για τις οριστικές αποφάσεις για την άρση περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown λόγω κορωνοϊού, δεν είναι άλλη από σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, όταν αρχικά θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων (συνήθως η τηλεδιάσκεψη γίνεται ή στις 12:00 ή στις 15:00, για να υπάρχει ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα) και εν συνεχεία η πρόταση θα κατατεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 18:00 όταν και έχει οριστεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί η απάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοσμηματοπωλείων, υπό συγκεκριμένους όρους, όπως είχε γράψει πρώτο το ethnos.gr, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις με click in shop και σε κάποιες περιπτώσεις με click away.

Άλλωστε η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του τελευταίου 24ώρου φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».

Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν τα τεστ το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου (35.039 έναντι 34.980 στις 13 Ιανουαρίου) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Η μείωση στον δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 το τελευταίο 24ωρο από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων. Ωστόσο, η αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Πώς θα ανοίξει, όμως, το λιανεμπόριο; Σύμφωνα με την πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσίασε πρώτο το ethnos.gr, προβλέπεται οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click in shop. Με click in shop θα λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία, μετά το τελικό πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.

ethnos.gr