Έτοιμη το καλοκαίρι η νέα πλαζ της Ιεράπετρας στην οδό Μαρκοπούλου

1:13 μ.μ. - Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023
01:03 μ.μ. - Τρί, 28/13/2023
Image: Έτοιμη το καλοκαίρι η νέα πλαζ της Ιεράπετρας στην οδό Μαρκοπούλου

Ο αντιδήμαρχος Γ. Ασπραδάκης στον Ηχώ 99,8 για ύφαλο κυματοθραύστη, παραλία, υδατοδρόμιο, καταδυτικό πάρκο, χρηματοδότηση μελέτης ΑΓΡΕΞ

Συνεχίζονται οι εργασίες που προβλέπονται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ύφαλου κυματοθραύστη στον θαλάσσιο χώρο κάτω από το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Ασπραδάκη την περασμένη Παρασκευή έγινε μια συνάντηση με τους μελετητές και τον εργολάβο προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των εργασιών που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο ύφαλος κυματοθραύστης έχει ολοκληρωθεί, τοποθετήθηκαν οι βράχοι και τα ειδικά μπλόκια για να τοποθετηθούν στη συνέχεια οι φανοί, όπως προβλέπεται. Απομένει η αναπλήρωση της παραλίας και για αυτό συνεχίζονται οι εργασίες εκβάθυνσης. Η άμμος θα απλωθεί μπροστά από την οδό Μαρκοπούλου με πλάτος 25 μ. και μήκος 300 μ. Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και «νταμαρίσια» αμμουδιά στο τμήμα κάτω από το παραλιακό γυμναστήριο, αλλά αυτό θα εξεταστεί. Θα γίνει και οριοθέτηση αγωγών όμβριων που εκβάλλουν στην συγκεκριμένη παραλία. Για το όλο έργο έχει δοθεί παράταση μέχρι 7 Μαϊου. Ο εργολάβος σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνάντηση θα έχει τελειώσει τις εργασίες. Οπότε το καλοκαίρι θα έχουμε μια αμμώδη παραλία στη συγκεκριμένη περιοχή, είπε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Ασπραδάκης είπε σε άλλο σημείο ότι σε καλό δρόμο είναι η προσπάθεια για το υδατοδρόμιο αλλά και το καταδυτικό πάρκο καθώς απομένει από μια ακόμη αδειοδότηση για κάθε έργο για τα οποία «είμαστε ένα βήμα πριν την τελική αδειοδότησή τους» , είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στη χερσαία ζώνη και το αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, εξηγώντας οτι έχει γίνει εξομοίωση της χερσαίας ζώνης, που περιλαμβάνει την προβλήτα όπου δένουν τα ημερόπλοια για τη Χρυσή και την οδό Μαρκοπούλου εκτός από το τμήμα με τις πέργκολες. Η εξομοίωση σημαίνει ότι τα τμήματα αυτά έχουν περιέλθει, από την Κτηματική υπηρεσία, στην ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ζητήθηκε η χρηματοδότηση με 4.000.000 ευρώ για ανάπλαση των παραπάνω χώρων καθώς επίσης των χώρων του λιμανιού και από το Λιμάνι ως τη Ναυμαχία που επίσης ανήκουν στο ΔΛΤ. Σημειωτέων ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει δοθεί όλο το παραλιακό μέτωπο στην ευθύνη του ΔΛΤ καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Μίλησε ακόμη για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας της μελέτης κατασκευής του νέου εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου στο οικόπεδο της πρώην ΑΓΡΕΞ. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 248.620 ευρώ. Ήδη έχει γίνει μια προμελέτη για την αξιοποίηση του χώρου ιο οποίος εκτός από εκθεσιακό κέντρο θα γίνουν χώροι αναψυχής, αθλητικοί, παιδική χαρά κλπ. Για την κατασκευή του έργου, υπάρχει δέσμευση από τον Περιφερειάρχη για χρηματοδότησή του.