Έτοιμος να γίνει «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» ο ESM

2:16 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Τετ, 27/16/2021
Image: Έτοιμος να γίνει «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» ο ESM

Την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπέγραψαν την Τετάρτη τα μέλη του, μετατρέποντάς τον, όπως είναι το σχέδιο τα τελευταία χρόνια, σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

«Ο ESM θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρενγκλινγκ.

Πρόκειται για τη συνέχεια της απόφασης των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου 2018, όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και η διεύρυνση της εντολής του ESM. «Η Συμφωνία παρέχει μια νομική βάση για ένα σύνολο νέων καθηκόντων που ανατίθενται στον ESM και η αναθεωρημένη Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 19 μελών της ευρωζώνης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM είναι ένας κρίσιμος άξονας στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις προσπάθειές μας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου. Θα ενισχύσει, πρόσθεσε, «την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ζώνης του ευρώ να εξουδετερώσει τις κρίσεις πριν κλιμακωθούν». Επίσης, είπε, θα «αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο κενό στην τραπεζική ένωση, εξουσιοδοτώντας τον ESM να ενεργεί ως το κοινό στήριγμα του Ταμείου Ενιαίας Εξυγίανσης, μόλις το επόμενο έτος».

«Η υπογραφή της αναθεωρημένης συνθήκης σήμερα από τα μέλη του ESM είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την επικύρωση της Συνθήκης, ο ESM θα αποτελέσει τη βάση για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική», ανέφερε από την πλευρά του ο ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Επιπλέον, είπε, «ο ESM θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

thepressproject.gr