Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους, χήρες, αμειβόμενους με κατώτατο μισθό και οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων

9:54 π.μ. - Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019
09:01 π.μ. - Τρί, 15/54/2019
Image: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους, χήρες, αμειβόμενους με κατώτατο μισθό και οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η β΄ φάση του προγράμματος των 5.500 θέσεων για πτυχιούχους στο Δημόσιο

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η β' φάση του προγράμματος των 5.500 θέσεων για πτυχιούχους στο Δημόσιο όπως ανακοίνωσε στην συνέντευξη που έδωσε η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου στα dikaiologitika.gr.
 
Η πρώτη φάση του προγράμματος είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς οι αιτήσεις έφτασαν τις 15.000. Στη νέα φάση του προγράμματος οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε δράσεις με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ, η εκπόνηση μελετών αναβάθμισης των νοσοκομείων της χώρας, η υλοποίηση παρεμβάσεων ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής στις φυλακές.
 
Παράλληλα στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα προβεί σε νέες παρεμβάσεις για την στήριξη των συντάξεων χηρείας και την προστασία των χήρων.
 
Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό τις επόμενες ημέρες, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην αύξηση του με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών. Ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την πρόταση της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10% στην οποία και θα βασιστεί το υπουργείο Εργασίας.
 
Παράλληλα θα αυξηθούν και μία σειρά επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και οι παροχές μητρότητας.
 
Σε ότι αφορά την ρύθμιση οφειλών θα προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών, στη βάση του πραγματικού εισοδήματος που είχαν οι επαγγελματίες κατά την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Θα προβλέπει επίσης κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και δόσεις αποπληρωμής που θα φτάνουν έως και τις 120. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Από την ρύθμιση δεν θα ανακουφιστούν μόνο δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και πολλοί επαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν λόγω οφειλών να συνταξιοδοτηθούν.