ExxonMobil: Έρευνες χαρτογράφησης βυθού στην Κρήτη με το βλέμμα στη γεώτρηση

9:12 π.μ. - Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Τετ, 28/12/2024
Image: ExxonMobil: Έρευνες χαρτογράφησης βυθού στην Κρήτη με το βλέμμα στη γεώτρηση

Στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης βρίσκεται το σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS Ramform Hyperion

Στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης βρίσκεται το σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS Ramform Hyperion προκειμένου να συνεχίσει τις ερευνητικές εργασίες που είναι απαραίτητες για τη λήψη της τελικής απόφασης για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Συγκεκριμένα το σκάφος κατηγορίας Titan που χαρακτηρίζεται ως μια πολύ σταθερή πλατφόρμα με εξαιρετικά θαλάσσια χαρακτηριστικά που είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως την τεχνολογία GeoStreamer, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιεί έρευνες χαρτογράφησης του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του εδάφους. Πρόκειται για ερευνητικές εργασίες που εμπλουτίζουν τα δεδομένα που έχουν προσκτηθεί από τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πέρυσι, πλην όμως δε συνιστούν νέες σεισμικές καταγραφές (δισδιάστατες ή τρισδιάστατες). Τα νέα αυτά δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές σε γνώση των ερευνών, αναμένεται να βοηθήσουν στην απόφαση για το πού θα γίνουν τα επόμενα βήματα της διερευνητικής γεώτρησης.

Σημειώνεται ότι η περιοχή στα νοτιοδυτικά της Κρήτης που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, δεσμεύτηκε με NAVTEX που εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η νέα αυτή κίνηση της κοινοπραξίας ExxonMobil Helleniq Energy έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων επαφών αξιωματούχων της αμερικανικής εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με την υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την περασμένη εβδομάδα η κ. Σδούκου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτο συναντήθηκαν στην Αίγυπτο με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil αρμόδιο για το Global Exploration John Ardill. Επίσης η κ. Σδούκου στις 9 Φεβρουαρίου συνάντησε τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον.

Από τις εξελίξεις πάντως καθίσταται σαφές ότι η αμερικανική πλευρά στις πρόσφατες επαφές ενημέρωσε την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να προχωρήσει στο επόμενο βήμα αυτό των ερευνών χαρτογράφησης βυθού στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ερευνητικής γεώτρησης.

capital.gr