Ευλογιά των πιθήκων: Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ - Έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία

8:06 π.μ. - Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
08:05 π.μ. - Παρ, 20/06/2022
Image: Ευλογιά των πιθήκων: Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ - Έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες ύποπτα κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική.

Όπως μετέδωσε η Δέσποινα Βλεπάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ ήδη έχει αποσταλεί και εγκύκλιος στα νοσοκομεία της χώρας.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα. Αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και μία έως τρεις ημέρες, εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα. Πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.

Πρώτο κρούσμα στην Ιταλία – Δεκάδες ύποπτα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Στην Ιταλία συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

zarpanews.gr