«Φαίνεται τελικά, πως όταν κάποιος κινείται, κάποιους ενοχλεί», μια οφειλόμενη απάντηση στην Αντιδήμαρχο

9:00 π.μ. - Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019
09:01 π.μ. - Παρ, 18/00/2019
Image: «Φαίνεται τελικά, πως όταν κάποιος κινείται, κάποιους ενοχλεί», μια οφειλόμενη απάντηση στην Αντιδήμαρχο

Από την Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κάτω Χωριού

 
 Πολύ θα θέλαμε κι εμείς να μην το πάρουμε προσωπικά όλο αυτό το λαϊκό δικαστήριο που στήσατε κυρία πρόεδρε, αλλά δυστυχώς τα δεδομένα που έχουμε δεν μας αφήνουν να εθελοτυφλούμε.
 Μας καλέσατε στις 12 του Δεκέμβρη για το «γνωστό» - όπως μας είπατε -θέμα του Κάτω Χωριού. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση σας εγώ και άλλα δυο μέλη του συλλόγου που είχαμε τη δυνατότητα. Θυμάμαι πολύ καλά κυρία πρόεδρε, πως την εκκίνηση της επίθεσης, την ξεκινήσατε εσείς και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. 
Με το καλημέρα σας, χτυπήσατε ένα  βιβλίο με δύναμη στο τραπέζι –σαν να σας βλέπω τώρα- και μας είπατε πως είμαστε απαράδεκτοι που ανεβάζουμε τέτοια πράγματα στο Facebook και ότι δεν θα ανεχτείτε τέτοιου είδους συμπεριφορά από κανένα σύλλογο κλπ. Σας είπαμε ότι εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να απολογηθούμε για το τι γράφει ο κάθε ένας στο προσωπικό του FB. Σας είπαμε επίσης  ότι είναι λάθος να μας καλείτε σαν σύλλογο, για να λύσουμε προσωπικού τύπου αντιπαραθέσεις, επειδή η διευθύντρια της σχολική μας μονάδας έχει παρεξηγηθεί με ένα μέλος του συμβουλίου. Θεωρούσα και θεωρώ ότι αυτή τους η προσωπική αντιπαράθεση –αν όντως υπήρχε-θα έπρεπε να λυθεί χωρίς την παρουσία τρίτων. 
 Σας ζητήσαμε να μας πείτε τι από αυτά που έχουν ανέβει στη σελίδα του συλλόγου μας σας θίγει τόσο πολύ όσο λέτε. Και επειδή λογικά θα ήταν αστείο να απολογηθεί ολόκληρος σύλλογος για τον προσωπικό λογαριασμό στο FB ενός μέλους του, εσείς μας διαβάσατε ένα κείμενο που είχαμε αναρτήσει πριν δυο μήνες (?)(απίστευτη ταχύτητα, έκτακτο συμβούλιο δυο μήνες μετά) όπου ενημερώναμε τα μέλη του συλλόγου μας, για την άρνηση σας να μας δώσετε κλειδιά του σχολείου, που όλες οι προηγούμενες σχολικές επιτροπές μας είχαν δώσει. Και ο λόγος; Είμαστε λέει παράνομοι… (?) Δηλαδή;(?) 
Αναφέρουμε το νηπιαγωγείο μαζί με το δημοτικό και αυτό είναι παράνομο γιατί το νηπιαγωγείο δεν υπάρχει στο καταστατικό. Κατά τη δημιουργία του καταστατικού του Συλλόγου  (1965) δεν υπήρχε τότε ο θεσμός του νηπιαγωγείου. Μετά τη έναρξη της λειτουργίας του νηπιαγωγείου και τη συστέγαση του στον ίδιο χώρο, δεν δημιουργήθηκε ποτέ σύλλογος νηπιαγωγείου, αλλά πάντοτε λειτουργούσαν από κοινού σαν ένα. Έτσι το βρήκαμε, έτσι το συνεχίσαμε. Λάθος; (?) Λάθος!!! Παράνομο; (?) Ας μας πει ένας δικηγόρος, αν έχετε σκοπό να το τραβήξουμε ως εκεί. 
Η εν λόγω ανακοίνωση του συλλόγου, είναι επί της ουσίας η απάντηση που μας δώσατε στο αίτημα μας, κι εμείς ενημερώνουμε τα μέλη μας, χρησιμοποιώντας τα λόγια σας. Αν αυτό σας προσβάλει, τότε γιατί μας δώσατε αυτή την απάντηση;(?)  Δεν περιμένατε ότι θα το κοινοποιούσαμε;(?) Πιστεύατε πραγματικά ότι θα φοβόμασταν και θα λουφάζαμε σε καμιά γωνιά σαν παράνομοι; (?)
Αλλά όπως μας ενημερώσατε εκείνη τη μέρα, εσάς δεν σας ενδιαφέρουν οι τυπικότητες, αλλά η ουσία. Ας μιλήσουμε λοιπόν για αυτήν.!!! Θίγομαι λοιπόν ιδιαίτερα προσωπικά και με την ιδιότητα μου σαν γραμματέας του συλλόγου, να λέτε δημόσια στο πρόεδρο μας ότι δεν τον ενημερώσαμε σωστά και ότι του μεταφέρθηκαν πράγματα διαφορετικά.  Σε ένα βαθμό έχετε δίκιο. Δεν μας είπατε αμόρφωτους  (όχι εσείς προσωπικά αλλά μέλος της σχολικής  επιτροπής) αλλά αγράμματους. 
Συγκεκριμένα ένα μέλος σας απευθυνόμενο σε εμένα , με ρώτησε αν ξέρω γράμματα. Του απάντησα ότι ξέρω κάτι λίγα. Κάποιοι μάλιστα γέλασαν. Στη συνέχεια της κουβέντας μας, με ξαναρώτησε «γράμματα ξέρεις;» και σαν είδε ότι εμμένω στις απόψεις μου, αποφάνθηκε τελικά «μα εντελώς αγράμματη είσαι; Δεν καταλαβαίνεις κυρία μου, ότι εμείς για σας τα λέμε όλα αυτά; Για το καλό σας; Γιατί αυτή τη στιγμή είστε παράνομοι, δεν υπάρχετε σας λέω , δεν υπάρχετε. Ότι έχετε κάνει μέχρι τώρα και θα κάνετε στο μέλλον μέχρι να φτιαχτεί το καταστατικό σας είναι όλα παράνομα.»  (?)
Ακριβώς σε αυτό το σημείο αν θυμάστε καλά, σηκωθήκαμε να φύγουμε, μια και όπως είπαμε δεν βρίσκαμε  το λόγο να συζητούμε με μια επιτροπή που δεν μας αναγνωρίζει.  Παρόλα αυτά μας δώσατε κλειδιά αίθουσας, για να κάνουμε Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, την Κυριακή της ίδιας εβδομάδας. Δυστυχώς δεν προβλέψαμε να κόψουμε κατευθείαν και την πίτα μας, μια και ήταν πριν τα Χριστούγεννα και ξανά, αιτηθήκαμε κλειδιά, τα οποία μας αρνηθήκατε επειδή υπάρχουν στο διάδρομο βιβλιοθήκες με τζάμια (από τότε που ήμουν εγώ μαθήτρια σε αυτό το σχολείο τις θυμάμαι) γιατί είναι επικίνδυνο για τα παιδιά. (?)Δεν ήταν επικίνδυνες τόσα χρόνια; Επικίνδυνο για τα παιδιά δεν είναι οι ρίζες που βγαίνουν μέσα από την τουαλέτα τουλάχιστον εδώ και  οχτώ χρόνια που είμαι στο σύλλογο και θυμάμαι;(?) Κι αυτό ανάρτηση στο FB το κάναμε, το οποίο  είμαι σίγουρη ότι σας πείραξε. Τις τουαλέτες τις  φτιάξατε μετά από λίγες μέρες. Ασφαλώς το αναγνωρίζουμε, όπως και όλα όσα έχουν γίνει στο σχολείο επί της δική σας δημοτικής αρχής και προεδρίας σας στην επιτροπή, καθώς  επίσης και την απεριόριστη συνεργασία που είχαμε με τον προηγούμενο από εσάς πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, στον οποίο το σχολείο μας οφείλει τα μέγιστα.  
Έτσι έχουν τα γεγονότα, κυρία πρόεδρε. Κι ενώ είδατε πως είπαμε να κάνουμε πως δεν έγινε τίποτα και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας κανονικά, εσείς συνεχίζεται να μας προκαλείτε, και δημόσια λέτε ότι λέμε ψέματα και ότι δεν μεταφέρουμε σωστά στον πρόεδρο μας τα καθέκαστα. Τι από αυτά που είπα είναι ψέματα; (και αγράμματοι, και ψεύτες πάει πολύ). Δεν θεωρώ ότι οφείλετε να μας συμπαθείτε, οφείλετε όμως να μας σέβεστε, όπως αυτό κάνουμε και εμείς και να λέμε την αλήθεια για ότι συμβαίνει. Μια προσωπική αντιπαράθεση, καταφέρατε να γίνει δημόσιο θέμα και ζήτημα του συλλόγου και μετά μας ζητάτε να μην το παίρνουμε προσωπικά;   Όταν η διευθύντρια της σχολικής μας μονάδας, μας λέει ότι το καταστατικό μας το «ξεσκόνισε» για να βρει που παρανομούμε, και βρήκε. Και όλα αυτά λόγω της προσωπική της αντιπαράθεσης με ένα μέλος του συμβουλίου; Μας είπε κιόλας να τη διώξουμε από το σύλλογο, λες και τη διορίσαμε εμείς!!!  
Γνωρίζετε καλά ότι η πλειοψηφία των συλλόγων με τη στενή έννοια, είναι παράνομοι. Έτσι άλλωστε μας ενημέρωσε μέλος της επιτροπής σας (στην εκκίνηση της τότε συζήτησης) και τον ευχαριστούμε για αυτό. Απαρχαιωμένα καταστατικά, γλέντια και παζάρια που συνήθως δεν προβλέπονται από το καταστατικό. Το γνωρίζουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού μας, πράγμα χρονοβόρο και κοστοβόρο. 
Εν κατακλείδι κι επειδή με κατηγορήσατε ότι μιλάω πολύ, και σας είπα ότι  όντως το’ χω, αυτό που σαν άτομο, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή – προκειμένου να καταστεί δυνατή μια περεταίρω συνεργασία μας-είναι να ζητήσετε τουλάχιστον ένα συγνώμη, από το σύλλογο και από εμένα προσωπικά, σαν επιτροπή κυρία πρόεδρε και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. 

Δερμιτζάκη Αρχόντισσα 
(αγράμματη) Γραμματέας Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου (προσεχώς και νηπιαγωγείου)  Κάτω Χωριού