Φαρσαλινός | Γιατί όλος ο νομός Λασιθίου στο κόκκινο;

2:44 μ.μ. - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
02:02 μ.μ. - Παρ, 05/44/2021
Image: Φαρσαλινός | Γιατί όλος ο νομός Λασιθίου στο κόκκινο;

Τα καθολικά, οριζόντια, τυφλά lockdown μόνο προβλήματα δημιουργούν

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Ιατρός καρδιολόγος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πατρών μίλησε στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη.

Όλοι μιλάμε σήμερα πως οι μεταλλάξεις προχωράνε και αναμένεται να επικρατήσουν και στην Ελλάδα. Η ίδια συζήτηση μαθαίνω ότι γίνεται και στο νομό σας, ανέφερε ο κ. Φαρσαλινός , και ότι έχουμε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Κατ’ αρχήν οι ιοί μεταλλάσσονται, το βρετανικό στέλεχος απλά έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά όχι μεγαλύτερη θνητότητα, και ρωτώ; Δηλαδή δεν δούλεψε το κλείσιμο των συνόρων που επέβαλε η Ε.Ε. στα τέλη Δεκεμβρίου; Με το κλείσιμο των συνόρων δεν περιορίζονται οι μεταλλάξεις. Είναι σαν να κλείνουμε τις κουρτίνες και να περιμένουμε ότι δεν θα βγει ο ήλιος το επόμενο πρωί. Η αντιμετώπιση του αρχικού στελέχους αλλά και του μεταλλαγμένου γίνεται με στοχευμένα μέτρα, εντοπισμό της εστίας, απομόνωση, ιχνηλάτηση και στοχευμένα τεστ και παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα.

Θα μπορούσε κατά συνέπεια να κλείσουν οι εστίες μετάδοσης και να παρακολουθούνται συστηματικά τα άτομα που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους από και προς στις άλλες περιοχές του νομού.

Συνεχίζοντας ο κ. Φαρσαλινός είπε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η οικονομική και κοινωνική « θυσία» των άλλων περιοχών, που στο τέλος- τέλος με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της πανδημίας όχι μόνο εδώ αλλά γενικά στη χώρα μας δεν φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αντιθέτως δημιουργεί σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και άλλης φύσης και χαρακτήρα προβλήματα υγείας. Είναι μία μονοδιάστατη αντιμετώπιση της πανδημίας που αντιβαίνει στην ίδια την αρχή για το τι εννοούμε δημόσια υγεία. Μαζί με το εμβόλιο λοιπόν πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και σε όλα τα υπόλοιπα. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά με θανάτους και σωματική, κοινωνική και ψυχική καταστροφή. Οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να έχει σχέδιο για κάθε πιθανό ή απίθανο ενδεχόμενο. Το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας, λογοδοσίας και τεκμηρίωσης για αποφάσεις που θίγουν τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από ξεκάθαρη, έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση. Ο πληθυσμός δεν είναι πρόβατα που καθοδηγούνται από το βοσκό, πρέπει να είναι συμμέτοχοι στο πρόβλημα. Αυτός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών και όχι να λαμβάνουν ένα τηλέφωνο που θα τους ανακοινώνει την απόφαση και να το κλείνουν λέγοντας ευχαριστώ.

Κλείνοντας, ο καθηγητής μίλησε για τα εμβόλια και το «σκάνδαλο» με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και την αδιαφάνεια που επικρατεί σχετικά με τα εμβόλια από μεριάς Ε.Ε.