Φενέκος: Διερευνητικές για τη μια και μόνη διαφορά μας - Οριοθέτηση ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας

2:24 μ.μ. - Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Σάβ, 16/24/2021
Image: Φενέκος: Διερευνητικές για τη μια και μόνη διαφορά μας - Οριοθέτηση ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας

Ο αναλυτής θεμάτων άμυνας – ασφάλειας και γεωπολιτικής, ναύαρχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος μίλησε στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη

Ο αναλυτής θεμάτων άμυνας – ασφάλειας και γεωπολιτικής, υποναύαρχος εν αποστρατεία, Στέλιος Φενέκος , υποστήριξε στον ΗΧΩ 99.8, ότι για το γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία η Ελλάδα θα έπρεπε, ρητά και καθαρά, να διατυπώσει ότι γίνεται για τη μια και μόνη διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και όχι για τις θαλάσσιες ζώνες, αιγιαλίτιδα, συνορεύουσα και αλιείας που είναι μονομερή αναφαίρετα δικαιώματα μας.

Από τη στιγμή που δεν αποφύγαμε την έναρξη τους μόνο έτσι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι αν αυτές διακοπούν, αν τεθούν θέματα πέραν της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Φενέκος χαρακτήρισε ως κλειδί την θέση της οριοθέτησης, γραμμών βάσης, στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης ενιαία για τον ελλαδικό χώρο.

Η UNCLOS δεν αναφέρεται σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ο κ. Φενέκος, χαρακτήρισε επίσης, άκυρη και λάθος την άτυπη πενταμερή για το κυπριακό.

Συζητήθηκαν επίσης στην εκπομπή, πιθανά σενάρια και προσανατολισμοί των Η.Π.Α. με την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μπάιντεν καθώς και η ενίσχυση της συμμαχίας με την Γαλλία.