Φενέκος: Η Τουρκία τεστάρει τις αντιδράσεις μας

12:46 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Πέμ, 26/46/2022
Image: Φενέκος:  Η Τουρκία τεστάρει τις αντιδράσεις μας

Ο ναύαρχος ε.α. Στ. Φενέκος μιλά στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με τις τελευταίες παραβιάσεις και προκλήσεις από τουρκικής πλευράς και σε πολλά επίπεδα, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο ναύαρχος ε.α. Στ. Φενέκος.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία τεστάρει να δει τις αντιδράσεις της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας και να προχωρήσει σε δεύτερο επίπεδο, ενδεχομένως σε έρευνες σεισμικές ή για πετρέλαια στην ανατολική Μεσόγειο και αργότερα ενδεχομένως να βγάλει το γεωτρύπανο ανέφερε.

Σε άλλο σημείο τόνισε οτι, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι θέμα συζήτησης τελευταία. Η Τουρκία φοβάται μήπως έχουμε εγγυήσεις από την Αμερική ή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την ίδια την Ε.Ε. για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια. Όμως, παρά τις καλές μας σχέσεις, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. φαίνεται να είναι διατεθειμένες να μας δώσουν τέτοιες εγγυήσεις. Κατόπιν τούτου, η Τουρκία, προκαλεί επίτηδες επεισόδια προκειμένου να ανεβάσει το θέμα της διάστασης των χωρικών μας υδάτων από τον εναέριο χώρο, έτσι ώστε να θέσει το πρόβλημα στις νέες ανακατατάξεις που γίνονται αυτή την περίοδο και σε επίπεδο του ΝΑΤΟ αλλά και στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και όχι, η ίδια, η Τουρκία δηλαδή. Θέλει δηλαδή να αποσύρει από πάνω της, τις ευθύνες, και να τις μεταφέρει στην Ελλάδα. Φαίνεται ακόμη ότι επειδή στο Αιγαίο όμως και την Ανατολική Μεσόγειο επειδή το ΝΑΤΟ αναθεωρεί τα δόγματά του, η Τουρκία θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί ώστε να τεθούν ρήτρες που θα την εξυπηρετούν.

Ακούστε εδώ τον κ. Φενέκο αναλυτικά