Φιλιππάκης - Δασικοί χάρτες: Θα χαθούν περιουσίες στο Λασίθι

10:35 π.μ. - Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Τρί, 17/35/2022
Image: Φιλιππάκης - Δασικοί χάρτες: Θα χαθούν περιουσίες στο Λασίθι

Πιθανή μικρή παράταση

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάρτησή του ο Αναπλ. Διευθυντής Δασών Λασιθίου, Ματθαίος Φιλιππάκης, Δασολόγος αναλύει το θέμα των δασικών χαρτών και πως εξελίχθηκε ο σχεδιασμός σε επίπεδο νομού τονίζοντας μάλιστα την αναγκαιότητα να δοθεί παράταση εως τις 31/12/2022 καθώς η προθεσμία έληγε χθες και δεν υπάρχει ως σήμερα νωρίς το πρωί κάποια ανακοίνωση για παράταση. Οι πληροφορίες τους, όπως είπε μιλώντας στον Ηχώ 99,8, είναι ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 6 Ιουνίου, και πάλι μη επαρκής χρόνος κατά την άποψή του καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις. Προέτρεψε τους πολίτες να προχωρήσουν σε ενστάσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την περιουσία τους και να μην συντρέξει κίνδυνος να τη χάσουν. Σε επίπεδο νομού ο αριθμός των περιπτώσεων πρόδηλων λαθών που είναι αδιεκπεραίωτα αγγίζει τις 1000 περίπου περιπτώσεις. Ως Δασική υπηρεσία , παρόλο που είναι υποστελεχωμένη, είναι στη διάθεση των πολιτών για ενημέρωση και αναζήτησης λύσης σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Ακούστε εδώ τον κ. Φιλιππάκη:

-

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Φιλιππάκης στην ανάρτησή του λίγες μόλις μέρες πριν λήξει η προθεσμία, «Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει αρμοδίως και από το 2017, η όλη διαδικασία σύνταξης και ανάρτησης των δασικών χαρτών ήταν εξ’ αρχής επιστημονικά λάθος και αποσκοπούσε κυρίως στην απορρόφηση προγραμμάτων. Σήμερα το εγχείρημα κινδυνεύει να καταρρεύσει τελείως και μαζί με αυτό θα καταρρεύσει η περιουσία των πολιτών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα διαλυθεί η δασική Υπηρεσία από τις διενεργούμενες ήδη επιθέσεις εναντίον της.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο υλοποιείται συστηματικά ήδη από το 1998, αποσκοπεί στο να περιέλθουν περιουσίες των πολλών σε λίγους, του δημοσίου σε ιδιώτες και τα δάση σε καταπατητές, χωρίς θεσμικά εμπόδια. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί στη δασική υπηρεσία, την οποία έχουν εγκαταλείψει υβρίζοντάς την πως αυτή τα έχει κάνει όλα, λαϊκισμούς που δυστυχώς ασπάζονται οι πανικόβλητοι ήδη πολίτες. Από τις εξελίξεις, όμως, και όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια, θα διαπιστώνει συνεχώς ότι μόνο η ίση εφαρμογή του νόμου περί της προστασίας του περιβάλλοντος ωφελεί τους πολίτες.

Ειδικότερα, στο Νομό Λασιθίου η Υπηρεσία Δασών είχε ξεκινήσει από το 2004 τις αυτεπάγγελτες πράξεις χαρακτηρισμού εδαφών σύμφωνα με τις οποίες, συστηματικά και με λεπτομέρεια, αποδόθηκαν έως το 2017 600.000 στρέμματα εκτάσεων ως μη υπαγόμενες στη δασική Υπηρεσία και επιλύθηκαν εγκαίρως όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα επενδυτικού χαρακτήρα. Πριν δε την ανάθεση του δασικού χάρτη σε ιδιώτες η υπηρεσία μας προχωρούσε στην ολοκλήρωση της αποδελτοποίησης των μορφών χρήσεων γης επί των υπόλοιπων 1.224 τετρ. χιλιομέτρων του νομού Λασιθίου και ολοκλήρωνε ουσιαστικά τον δασικό χάρτη κατά πρωτοπορία σύμφωνα με την εντολή του νόμου 998/1979. Ήτοι η όλη εργασία θα είχε ολοκληρωθεί και δεν απαιτούνταν ανάθεση έργου. Και τούτο θα έπρεπε να το είχαν κάνει και όλες οι υπηρεσίες αυτεπαγγέλτως και κατά σύστημα. Με τον τρόπο αυτό τα λάθη και οι αστοχίες θα εξορθολογούνταν και οι δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών θα ικανοποιούνταν σε συνθήκες ηρεμίας.

Αντίθετα, όμως, η πρωτοποριακή αυτή διαχείριση της υπόθεσης από την υπηρεσία μας κτυπήθηκε ανηλεώς από όσους ήθελαν τους πολίτες ομήρους διαμεσολαβήσεων και προς τούτο η Α.Δ.Κ. τη διέλυσε ήδη από τον Ιούνιο του 2020. Και ήδη οι καταστάσεις θέτουν καθημερινά υπό διοικητική και πολιτική ομηρία πολίτες που έχουν δασικά προβλήματα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί ο κος Πλακιωτάκης Ιωάννης τον οποίο καλώ δημόσια με την ιδιότητά του ως υπουργού και τοπικού βουλευτή να παρέμβει στον υπουργό ΥΠΕΝ για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε θέματα διοίκησης, δυστοκίας διορθώσεων του δασικού χάρτη και απόπειρας αλλοιώσεων των εγγραφών, ζητήματα που θα καταγγελθούν και στην Βουλή.

Στις 16-5-22 λήγει η προθεσμία ανάρτησης του δασικού χάρτη και επί του παρόντος: οι πολίτες θα πρέπει εκτάκτως με την κινητοποίηση των φορέων να ζητήσουν την παράταση της υποβολής αντιρρήσεων έως 31-12-2022» καταλήγει.