Φοιτητές εγκαταλείπουν ακόμα και τις σπουδές τους λόγω εθισμού στο διαδίκτυο

8:16 π.μ. - Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
08:09 π.μ. - Τρί, 10/16/2019
Image: Φοιτητές εγκαταλείπουν ακόμα και τις σπουδές τους λόγω εθισμού στο διαδίκτυο

5.000 εγγεγραμμένοι χρήστες στα μητρώα του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη και την Ρόδο

Ο Συντονιστής του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο κ. Μιχάλης Σκουλάς μέσα από τον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα αναφέρθηκε στο Νομοσχέδιο κατά το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, τονίζοντας μάλιστα και τα νέα περιστατικά εθισμού νέων ανθρώπων, συνήθως φοιτητών οι οποίοι φαίνεται να εγκαταλείπουν ακόμα και τις σπουδές τους λόγω εθισμού στο διαδίκτυο.
 
Να αποφασίσει και να ξεκαθαρίσει η πολιτεία πως θέλει να διοικείται το ΚΕΘΕΑ
 
“Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης απαιτείται για το καλό του ΚΕΘΕΑ στο οποίο ,έχουμε κάθε μέρα θύματα” ,επισημαίνει ο κ. Σκουλάς, ο οποίος ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το πως θέλει η κυβέρνηση να διοικεί το ΚΕΘΕΑ αλλά και τον λόγο που αποσκοπεί με νομοσχέδιο να ανατρέψει το υπάρχον σύστημα ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζοντας εκείνη την νέα διοίκηση του. “Παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ όλο και περισσότερο καθώς τα τελευταία χρόνια, αυτό ερχόταν όλο και περισσότερο στον έλεγχο του Υπουργείου,εφόσον όλες σχεδόν οι αποφάσεις του ΚΕΘΕΑ περνούσαν από τα χέρια του Υπουργείου Υγείας. Δεν χρειάζεται η πλήρης ανατροπή και ο τρόπος της λειτουργίας του οργανισμού, συμπεραίνει ο κ. Σκουλάς, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση χωρίς διάλογο αδικεί τον εαυτό της, δεν ήρθε σε διάλογο με την διοίκηση του οργανισμού ώστε να αποφασίσουν μαζί για την τύχη του οργανισμού. Η κοινωνία και η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει για την επανένταξη των αδυνάτων στην κοινωνία και για τα προγράμματα ένταξης των αδυνάτων στο ΚΕΘΕΑ. Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να ελέγξει πλήρως το ΚΕΘΕΑ, το οποίο λειτουργεί με ποσό αντιστρόφως ανάλογο με την προσφορά. Έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν φανερά εκνευρισμένο με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την απόφαση του να ορίζει εκείνο διοίκηση και να αλλάξει το μέχρι στιγμής τρόπο διοίκησης του οργανισμού καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που θέλει η κυβέρνηση να προβεί σε κάτι τέτοιο.”
 
5.000 εγγεγραμμένοι χρήστες στα μητρώα του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη και την Ρόδο
 
“Έχουμε αρχείο με 5.000 μητρώο προγράμματος Κρήτης και Ρόδου, στο οποίο ανήκουν άτομα που εξαρτήθηκαν από ουσίες, ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγου. Η ανεργία και η κρίση δημιούργησε προβλήματα σε αρκετούς νέους ανθρώπους οι οποίοι εξαρτήθηκαν. Πλέον παρατηρούνται πολλά εξαρτημένα άτομα ακόμα και σε επίπεδο γονιών, ενώ υπάρχει μία αύξηση του ποσοστού εξάρτησης στο διαδίκτυο, που στο παρελθόν δεν υπήρχε”, όπως επισημαίνει ο κ. Σκουλάς.
 
Σε ακμή η διαδικτυακή εξάρτηση 
 
“Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια βρέθηκαν νέα άτομα κυρίως φοιτητές που είναι εξαρτημένα στο διαδίκτυο και καλό θα ήταν τα παιδιά αυτά που βοηθούνται από το ΚΕΘΕΑ, να μιλήσουν για την εξάρτηση τους και στο ραδιόφωνο. Ακόμα ένα νέο φαινόμενο εθισμού” σύμφωνα με τον κ. Σκουλά αποτελεί “η εξάρτηση στην πορνογραφία, καθώς όλο και πολλά παιδιά εξαρτώνται σε ένα παρακλάδι του διαδικτύου και συγκεκριμένα την διαδικτυακή πορνογραφία  στην οποία είναι εξαρτημένα παιδιά κι ενήλικες”. 
 
Πολλοί δεν ζήτησαν την βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ – Στην εξάρτηση χρειάζεται και η συγγενική παρέμβαση
 
“Πολλοί θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει την βοήθεια του ΚΕΘΕΑ, ωστόσο τα άτομα αυτά δεν χτύπησαν τις πόρτες του ΚΕΘΕΑ, γιατί δεν είχαν κάποιο χέρι βοηθείας για να ανεξαρτητοποιηθούν, γιατί η απεξάρτηση είναι μία διαδικασία στην οποία όταν το άτομο βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, του είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσει χωρίς την παρέμβαση κάποιου στενού προσώπου από το οικογενειακό περιβάλλον του εξαρτώμενου”, σύμφωνα με τον κ. Σκουλά.
 
 
politica.gr