Φόρο σε περισσότερους αγρότες θέλει το ΔΝΤ

11:54 π.μ. - Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017
11:11 π.μ. - Πέμ, 02/54/2017
Image: Φόρο σε περισσότερους αγρότες θέλει το ΔΝΤ

Μικρομεσαίους αγρότες αλλά και συνταξιούχους του ΟΓΑ, που σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό «απυρόβλητο»λόγω των ούτως ή άλλως χαμηλών εισοδημάτων τους

Βάζει, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρό του το ΔΝΤ, με την επιμονή του να μειωθεί ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο.
 
Το «ζουμί» βρίσκεται σε έναν από… τους αστερίσκους της έκθεσης που παραδόθηκε στο ΔΣ του Ταμείου την περασμένη Δευτέρα και ο οποίος, αξιολογώντας τις δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης, αναφέρει τα εξής: «Οι φορολογούμενοι από το υψηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο πληρώνουν περίπου το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, την ώρα που το 53% των μισθωτών και το 85% των αγροτών εξαιρούνται (σ.σ. του φόρου)».
 
Mε αυτό το επιχείρημα, και επικαλούμενο την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση, το Ταμείο ζητάει το όριο απαλλαγής από τον φόρο να συμπιεστεί, ακόμα και στο μισό. Εκτός από μαστίγιο, η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει και… καρότο, το οποίο συνίσταται στη μείωση τόσο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23%) όσο και των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%.
 
Αν και οι διαρροές θέλουν το ΔΝΤ να έχει προτείνει περιορισμό του αφορολόγητου στα 4.000 ευρώ, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, με δεδομένη τη διάθεση της κυβέρνησης να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι η «μπίλια» να κάτσει κάπου μεταξύ 6.000 και 7.000 ευρώ, με το μέτρο να τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2018.
 
Από το σημείο αυτό και μετά, αγρότες -ενεργοί και συνταξιούχοι- που θα βρεθούν κάτω από το νέο όριο, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, ο οποίος, μάλιστα, πολύ πιθανό να είναι υψηλότερος εκείνου που τους αναλογεί, καθώς για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους χρησιμοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης…
 
Πηγή: ypaithros.gr