Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 60% του εισοδήματος

10:55 π.μ. - Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
10:05 π.μ. - Τρί, 22/55/2018
Image: Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 60% του εισοδήματος

Χωρίς τέλος τα χαράτσια για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Σε ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό φόρων και εισφορών θα βρεθούν το 2019 πάνω από 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι κλπ).
 
Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους. Το κοκτέιλ των επιβαρύνσεων γίνεται εκρηκτικό για τους επαγγελματίες με τη νέα αύξηση των εισφορών έως 18%.
 
Οι επιβαρύνεις δεν έχουν τέλος για τον κλάδο των επαγγελματιών αφού από 1η Ιανουαρίου 2019 οι εισφορές τους θα υπολογίζονται στο 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος.
 
Η έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που ισχύει φέτος για τον υπολογισμό των εισφορών καταργείται από το επόμενο έτος – θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Επίσης, από την Πρωτοχρονιά του 2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ και θα διαμορφωθεί στο 18% από 16%.
 
Και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνει ήδη εισφορές και φόρους που υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματός τους, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, το νέο χαράτσι θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην ευρεία αυτή κατηγορία επαγγελμάτων που αποτελούσαν κάποτε τη ραχοκοκαλιά των μεσαίων εισοδημάτων και βασικό τροφοδότη της καταναλωτικής δαπάνης που στήριξε την ανάπτυξη.
 
 
in.gr