Φραγκάκης – Σεισμός: Άμεση ανάγκη για 420 οικίσκους και πάνω από 100 σχολικές αίθουσες

9:53 π.μ. - Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021
09:09 π.μ. - Πέμ, 30/53/2021
Image: Φραγκάκης – Σεισμός: Άμεση ανάγκη για 420 οικίσκους και πάνω από 100 σχολικές αίθουσες

2.000 μαθητές εκτός σχολείων λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων

Για τις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος με δεκάδες συμπολίτες να μένουν σε σκηνές, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκάκης. Όπως είπε, πάνω από 350 κάτοικοι μένουν σε σκηνές με τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται αυτό ακόμα και για τις απλές καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες. Σήμερα είναι μια πιο κρύα μέρα, ο αέρας φυσά με ένταση και υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει όταν πιάσουν τα κρύα και η παγωνιά. Αυτό που ζητάμε είναι να σταλούν 420 οικίσκοι, κοντέινερ προκειμένου να στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. Οι οποίοι και για ψυχολογικούς λόγους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους, σημείωσε και πρόσθεσε.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα σχολεία. Από τα 18 σχολικά συγκροτήματα στον δήμο έχουν ελεγχθεί τα 9 και τα 9 είναι ακατάλληλα. Τι θα γίνει λοιπόν με τους 2.000 μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του δήμου; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα χρειαστούν μήνες. Έχει ισοπεδωθεί το μισό Αρκαλοχώρι, κυρίως στο παλαιό τμήμα του. Τώρα , διανύουμε την περίοδο που τα φώτα λάμπουν. Τι θα γίνει όταν τα φώτα σταματήσουν να λάμπουν και εμείς θα έχουμε μείνει πίσω; Τότε να δούμε τι θα γίνει, ανέφερε ο Δήμαρχος με εμφανή την αγωνία του για την επόμενη μέρα. Είναι ενδεικτικό, πρόσθεσε, ότι ο Δήμος είχε κηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών. Αν και είχαν εγκριθεί κονδύλια δεν έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε ούτε ένα ευρώ, λόγω γραφειοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα στήριξης και ήδη στον λογαριασμό του δήμου έχουν κατατεθεί 800.000,0 ευρώ. Ήταν μια θετική εξέλιξη αυτό, ωστόσο οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και μεγάλες, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι για τα 420 κοντέινερ ήδη έχει κάνει επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο και εάν χρειαστεί θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα. Ευχαρίστησε στη συνέχεια όλο τον κόσμο που βοηθά, συμπαραστέκεται, εκφράζει με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί την στήριξή του προς την κοινωνία και τους πληγέντες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.