Γ. Ασπραδάκης: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Πανταζή για τις πέργκολες

11:49 π.μ. - Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Πέμ, 18/49/2021
Image: Γ. Ασπραδάκης: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Πανταζή για τις πέργκολες

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου απαντάει στην παράταξη "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Σε απάντηση των από 17 &18 /02/2021 δελτίων τύπου που εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα», πρέπει να επισημάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να τεθούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Πρωτίστως, όμως, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή – καθώς όπως φαίνεται δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά, κ. Πανταζή- ότι το άρθρο 86 του Νόμου 4504/17 -γιατί αυτός έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 184/2017 Τεύχος Α- αναφέρεται σε «Νομιμοποίηση Υφιστάμενων Λιμενικών Εγκαταστάσεων» σε λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος, εθνικής σημασίας και μείζονος ενδιαφέροντος, που δεν κατασκευάστηκαν νομίμως έως τις 29.4.2013, από φορείς του Δημοσίου, και λέγοντας λιμενικές εγκαταστάσεις νοούνται εκείνες που εξυπηρετούν άμεσα τις λιμενικές λειτουργίες όπως προσχώσεις, μόλοι κυματοθραύστες, προβλήτες κρηπιδώματα ράμπες, και το άρθρο 96 «Κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων» του ίδιου Νόμου αναφέρεται σε σκίαστρα, τέντες, πέργκολες και σε περιοχές δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης λιμένων ήτοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε περιοχές αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε προτεραιότητα του Λιμενικού Ταμείου είναι η πλήρης αξιοποίηση του εκτενούς παραλιακού μετώπου με την κατασκευή υποδομών οι οποίες σε συνδυασμό με το έργο του ύφαλου- κυματοθραύστη και την αναπλήρωση της άμμου στην άνω παραλία, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Ιεράπετρας. Για το σκοπό αυτό εκπονούμε και τη μελέτη οργάνωσης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιεράπετρας (master plan) η τελική μορφή της οποίας θα προκύψει μέσα από έναν εκτενή και διευρυμένο διάλογο με όλους τους φορείς και τους πολίτες της Ιεράπετρας, ο οποίος έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται.

Προχωράμε στην εξομοίωση τόσο της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιεράπετρας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, κατορθώνοντας να ξεπεράσουμε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται η Κτηματική Υπηρεσία, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όσο και των αλιευτικών καταφυγίων του Μύρτου, Φερμών, Παχείας άμμου, Γρα Λυγιάς, Μακρύ Γιαλού. Επιπλέον, έχουμε εξασφαλίσει μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ τη χρηματοδότηση ύψους 828.840,18€ για τη σύνταξη μελετών στα αλιευτικά καταφύγια του Δήμου Ιεράπετρας.

Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης για την αισθητική και ουσιαστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας.

Χρηματοδοτηθήκαμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό ύψους 100.000,00€ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ιεράπετρας.

Στοχεύουμε σε μια ομαλή μετάβαση από το υπάρχον καθεστώς με τις αυθαίρετες κατασκευές επιδιώκοντας την παράταση των κατεδαφίσεων, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η οικονομική ζημία για τους καταστηματάρχες εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, θεωρώ περιττό να επαναλάβω ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή, είχε και έχει την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου μας σε οτιδήποτε χρειαστεί. Και όσο για το ζήτημα της στέγασης έχει ήδη δρομολογηθεί.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας είναι ένα Νομικό Πρόσωπο, το οποίο αν και δεν είναι σε θέση στην παρούσα φάση να διαθέτει μόνιμο προσωπικό, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου καταβάλλει προσπάθεια να πραγματοποιήσει μεγαλεπήβολα έργα (μαρίνα, μάστερ-πλαν, υδατοδρόμιο).

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή και δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες διατυπώνονται για αντιπολιτευτικούς και μόνο σκοπούς. Συνεχίζουμε με αμέριστη προσοχή την υλοποίηση των έργων που έχουμε προγραμματίσει και για τα οποία θα κριθούμε από σύσσωμη την κοινωνία της Ιεράπετρας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι πάντα ανοιχτό και διαθέσιμο σε όποιον πολίτη, φορέα ή Δημοτικό Σύμβουλο επιθυμεί να ενημερωθεί για τα πεπραγμένα του.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ασπραδάκης