Γ. Γουλιδάκης: Αιτήματα προς υπ. Οικονομικών για τους πληγέντες

9:37 π.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018
09:01 π.μ. - Τετ, 31/37/2018
Image: Γ. Γουλιδάκης: Αιτήματα προς υπ. Οικονομικών για τους πληγέντες

Επιστολή στην Υπουργό κα Κατερίνα Παπανάτσιου

ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕ ΑΞΙΟΤΙΜΗ κα ΥΠΟΥΡΓΕ.
Με το από 26/01/2018 αίτημα των δήμων ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ και ΣΗΤΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΣIΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ προς την Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και μετά την θετική απαντήσει της Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ οι δήμοι αυτοί κηρυχθησαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξ αιτιας των εκτεταμένων ζημιών σε θερμοκηπιακες εγκαταστάσεις και στην φυτική παραγωγή των κηπευτικών και των ελαιόδεντρων –ελαιόκαρπου, από σφοδρούς θυελλώδεις ανέμους στα επίπεδα ενός τυφώνα, πρωτόγνωρους για την περιοχή μας επί σειρά δεκαετιών.
Καταστρεπτικά τα αποτελέσματα στις εγκαταστάσεις και στην παραγωγή μας στην καρδιά της παραγωγικής περιόδου και φυσικά στην αιχμή και της εξαγωγικής μας περιόδου.
Με δεδομένο ότι από 01/04/2016 στον δήμο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ,εξαιτίας καταστροφικών πυρκαγιών σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα.
Με δεδομένη την ασφυκτική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του αγροτικού τομέα μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 ,την υπερβολική δανειακή επιβάρυνση ήλων των πληγέντων και δη όσων είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες από τις πυρκαγιές του 2016 (συνολικα εχουν καταγραφεί 110 οικογένειες από αυτές τις πυρκαγιές).
Με δεδομένη την εφαρμογή αυστηρότατης εισπρακτικής πολιτικής με δεσμεύσεις λογ/μων και ενόψει διαδικασιών κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων και των πληγέντων μεταξύ άλλων.
Με δεδομένο ακόμα την έντονη και παρατεταμένη ανομβρία με απολύτως εμφανή φαινόμενα λειψυδρίας αλλά και τις σχετικές οδηγίες των Τ.Ο.Ε.Β ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ να μη προχωρήσουν σε ανοιξιάτικες και θερινές καλλιέργειες οι παραγωγοί ,αντιλαμβάνεστε χωρίς να χρησιμοποιώ τα μελανότερα χρώματα την τραγική κατάσταση του αγροτικού πληθυσμού των δυο αυτών δήμων με αιχμή τον δήμο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 15 ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ στρέμματα θερμοκηπίων δίνουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε συνεμπλεκομενους κλάδους.
Με ένα ακόμα δεδομένο, τις προηγούμενες σας ,ως σχετικό υπουργείο αποφάσεις, σας ζητάμε την συμπαράσταση σας σε συγκεκριμένα αιτήματα ως προς το υπουργείο σας.
1) την άμεση έκτακτη ακατάσχετη και αφορολόγητη ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες ως εφ απαξ παροχή για την άμεση ανακούφιση τους για τις κατεστραμμένες 100% θερμοκηπιακες και πάγιες εγκαταστάσεις τους (ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ τυποποιητηρια ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ κ.λ.π στο ύψος των 5000,00 ευρώ τουλάχιστον ανα στρέμμα για τα θερμοκήπια . 
2)ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ πληρωμής των ΗΔΗ βεβαιωμένων ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο σε χρονική διάρκεια ανω των τριών ετών για τους πληγέντες 100% από την θεομηνία αυτή και αντίστοιχη σε χρονική διάρκεια αναλόγως του ποσοστού ζημίας σε μερικώς πληγέντες.
 
3)ειδική φορολογική μεταχείριση με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα όρια του έτους 2015 (13%) ανεξαρτήτως ορίου καθαρών κερδών), στο ιδιο βαθος της τριετιας για τους πληγέντες 100% και αναλογικα για τους μερικώς πληγέντες.
4) μοριοδοτηση νέων αγροτών με επιπλέον μονάδες για την ένταξη σους σε προγράμματα εφόσον προέρχονται από πληγείσες οικογένειες ,σε τριετές βάθος χρόνου
5) οριοθέτηση πληγέντων αγροτών για την ένταξη τους σε ανάλογα προγράμματα σε τριετές βάθος χρόνου.
6)παραμονή σε ισχύ του αφορολόγητου των 8636,00 ανα αγρότη πληγέντα σε τριετές βάθος χρόνου ανεξαρτήτως χρόνου εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου στα 5700,00
7)αναστολή εφαρμογής τελους επιτηδευματος 650,00 για τους υποχρεωτικά λογω ακαθαριστων εσοδων ενταχθεντες στα βιβλία εσόδων εξόδων από 01/01/2014 που ως συνεπεια της νομοθεσιας μας αρχεται από 01/01/2019 , σε βάθος τριετίας.
8)θετική εισήγηση σας προς την τραπεζα ΕΛΛΑΔΟΣ και αρμόδια όργανα για την αναστολή πληρωμής στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε ολες τις τράπεζες, των πληγέντων αγροτών κατά αναλογια καταγραφησων ζημιων σε βάθος τριετίας. με βάση το 100% ζημιάς.
9)άρση των δεσμευμένων λογαριασμών ολων των πληγεντων για να μπορέσουν να προχωρήσουν εφ όσον έχουν χρήματα οι λογαριασμοί τους, σε άμεση αποκατάσταση των ζημιων τους ώστε να μην μεταφερθούν σε λογαριασμούς του δημοσίου.
10)χορήγηση φορολογικής βεβαίωσης χρεών σε αναστολή, μετά την απόφαση σας , ώστε να δύνανται να ενταθούν για τα νέα χρέη προς το δημόσιο μετά την καταγραφή των ζημιών τους,σε ρυθμίσεις φόρων και ασφαλίστρων.
Η προσπάθεια πρώτης καταγραφής των ζημιών θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εως 09/02/2018. Και θα ακολουθήσει ποσοτικοποιηση των ζημιών.
Οι πρώτες κατ εκτίμησην μόνο, απόψεις συνηγορούν σε ζημιές τουλάχιστον 800 στρεμμάτων μερικώς και ολικώς ομου.
Οι ενέργειες μας σε επόμενο στάδιο αφορούν και την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων που προκύπτουν και αφορούν το υπουργείο εργασίας με αντίστοιχα αιτήματα, αλλα και το υπουργείο γεωργικής ανάπτυξης για τους φορείς ΕΛΓΑ κ.λ.π. που εποπτεύει.
Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για να σας προωθήσουμε άμεσα οσα κρίνονται αναγκαία στις αρμόδιες υπηρεσίες σας ώστε να εχωμε η δυνατόν αναδρομική ισχύ των μέτρων από 26/01/2018 ημέρα της κορύφωσης των καταστροφών στους ανωτέρω δήμους και αναμένουμε παρατηρήσεις και οδηγίες εκ μερους σας με στόχο να κρατήσουμε ζωντανή την ελπιδα για διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε μια περίοδο μεταβατική και δύσκολη για όλους αλλά απείρως δυσκολοτερη για τους αγρότες συμπολίτες μας που σε ελάχιστο χρόνο έχασαν κάθε δυνατότητα επιβίωσης.
Με εκτίμηση.
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 30/01/2018
ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.