Γ. Γουλιδάκης: «Να μη μείνουμε πάλι στις ανακοινώσεις – Τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στους πληγέντες»

8:56 π.μ. - Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026
08:10 π.μ. - Δευ, 05/56/2026
Image: Γ. Γουλιδάκης: «Να μη μείνουμε πάλι στις ανακοινώσεις – Τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στους πληγέντες»

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά ο επικεφαλής της «Προοπτικής για το Μέλλον» – Καταγραφή χωρίς καθυστερήσεις, αποζημιώσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις και ουσιαστικά έργα αντί για προσωρινά «μπαλώματα» στις υποδομές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον» ζητά έκτακτο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, άμεση και σωστή καταγραφή των ζημιών, αποζημιώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις και συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των υποδομών

Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη και στοχευμένη διεκδίκηση για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πλημμυρών στην Ιεράπετρα υπογράμμισε, μιλώντας στον Ηχώ 99,8, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον» Γιάννης Γουλιδάκης.

Ο κ. Γουλιδάκης επανέφερε την πρότασή του για τη σύγκληση έκτακτου, μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου, με αντικείμενο αποκλειστικά τις ζημιές από την κακοκαιρία, την αποκατάσταση των υποδομών και τη διεκδίκηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

Όπως είπε, ακόμη και αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα λόγω των αυτοψιών και των συσκέψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρεί επιτακτικό το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διαμορφωθεί κοινή γραμμή και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης.

«Οι πραγματικές ζημιές θα φανούν τις επόμενες ημέρες»

Ο Γιάννης Γουλιδάκης εκτίμησε ότι η πλήρης έκταση της καταστροφής δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί και ότι όσο υποχωρούν τα νερά θα αποκαλύπτονται νέες ζημιές.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο – πυροσβέστες, εθελοντές, χειριστές μηχανημάτων και εργαζόμενους – σημειώνοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι καταστροφές στην ιδιωτική περιουσία είναι σημαντικές και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορούν κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις αλλά και θερμοκηπιακές μονάδες.

Αγωνία για τις αποζημιώσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης στο θέμα των αποζημιώσεων.

Όπως ανέφερε, η εμπειρία από προηγούμενες φυσικές καταστροφές τον κάνει επιφυλακτικό ως προς τον χρόνο μέσα στον οποίο οι πληγέντες θα μπορέσουν πραγματικά να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Έφερε ως παραδείγματα παλαιότερες καταστροφές στην Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αποζημιώσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, απαιτείται μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής να υπάρξει συγκεκριμένη, συγκροτημένη και κοινή διεκδίκηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα περιμένουν επί μήνες ή χρόνια.

«Να καταγραφούν σωστά όλες οι ζημιές»

Ο κ. Γουλιδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σωστά η πρώτη καταγραφή.

Όπως σημείωσε, αρκετές επιχειρήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από τις πρώτες ώρες να καθαρίζουν λάσπες και νερά προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά, γεγονός που δημιουργεί και πρακτικά ερωτήματα για το πώς θα αποτυπωθεί εκ των υστέρων το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Για τον ίδιο, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η αντιπολίτευση έχουν ευθύνη να συμβάλουν ώστε οι καταγραφές να γίνουν με τρόπο που να αποτυπώνει όσο το δυνατόν πληρέστερα τις πραγματικές ζημιές.

Οι υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «μπαλώματα»

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, σύμφωνα με τον Γιάννη Γουλιδάκη, είναι οι δημόσιες υποδομές.

Δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο παραλιακό οδικό δίκτυο προς Φέρμα, Αγιά Φωτιά, Αχλιά και Μακρύ Γιαλό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ορισμένα σημεία είναι μεγάλης κλίμακας και δεν μπορούν να περιοριστούν σε προσωρινά έργα.

Επικαλέστηκε μάλιστα την εμπειρία του από προηγούμενα έργα αντιστήριξης, σημειώνοντας ότι ακόμη και περιορισμένου μήκους τεχνικές παρεμβάσεις μπορεί να απαιτούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κατά την εκτίμησή του, η συνολική αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή θα απαιτήσει σημαντικά κονδύλια.

«Δεν έχουν γίνει οι μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις»

Αναφερόμενος στα χρόνια προβλήματα της περιοχής, ο Γιάννης Γουλιδάκης είπε ότι ζητήματα όπως οι βραχοπτώσεις και η γεωμορφολογία συγκεκριμένων σημείων είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

Κατά την τοποθέτησή του, μέχρι σήμερα έχουν γίνει επιμέρους παρεμβάσεις και εκβραχισμοί, όμως όχι έργα της κλίμακας που, όπως θεωρεί, απαιτεί η περιοχή.

«Η γεωμορφία του τόπου απαιτεί πολύ σημαντικότερα κονδύλια», ανέφερε, συνδέοντας ακριβώς με αυτή την ανάγκη το αίτημά του για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα χρήματα που ανακοινώθηκαν μετά την πυρκαγιά

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που είχαν ανακοινωθεί μετά τις προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Γουλιδάκης ζήτησε να υπάρξει σαφής εικόνα για το ποια ποσά έχουν πραγματικά φτάσει στην περιοχή, ποια έχουν απορροφηθεί και ποια έργα έχουν προχωρήσει.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε χρηματοδοτήσεις για δίκτυα και παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί μετά την πυρκαγιά, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση δεν πρέπει να σταματά στην ανακοίνωση ενός ποσού, αλλά να φτάνει μέχρι την πραγματική υλοποίηση του έργου.

«Τα χρήματα μπορεί να ανακοινωθούν – το θέμα είναι πώς και πότε θα τα πάρουμε»

Ένα από τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του ήταν ακριβώς η απόσταση που συχνά υπάρχει μεταξύ ανακοίνωσης μιας χρηματοδότησης και πραγματικής απορρόφησης των χρημάτων.

Κατά τον κ. Γουλιδάκη, οι Δήμοι και οι τεχνικές υπηρεσίες καλούνται να διεκπεραιώσουν σύνθετες διαδικασίες με περιορισμένο προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις.

«Θα ανακοινωθούν τα λεφτά. Πώς θα τα πάρουμε ακριβώς και πότε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε, υποστηρίζοντας ότι χωρίς επαρκή στελέχωση και διοικητική υποστήριξη οι χρηματοδοτήσεις κινδυνεύουν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων.

Πρόταση για κοινό μέτωπο διεκδίκησης

Ο επικεφαλής της «Προοπτικής για το Μέλλον» ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν θεωρεί προτεραιότητα την απόδοση ευθυνών, αλλά τη συνεργασία όλων των πλευρών.

Ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή και ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την περιοχή, ώστε να συγκροτηθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο όχι μόνο να ασκεί κριτική, αλλά και να συνδράμει όπου μπορεί, να αναδεικνύει προβλήματα και να πιέζει για αποτελεσματικές λύσεις.

«Όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, αρχίζει η δύσκολη δουλειά»

Η μεγαλύτερη αγωνία, σύμφωνα με τον Γιάννη Γουλιδάκη, αφορά την περίοδο που θα ακολουθήσει όταν ολοκληρωθούν οι επισκέψεις των κυβερνητικών κλιμακίων και απομακρυνθεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, μένει η λάντζα στη Δημοτική Αρχή», τονίζοντας ότι τότε θα απαιτηθεί σταθερή πίεση και παρακολούθηση ώστε όσα ανακοινωθούν να μετατραπούν σε πραγματικές χρηματοδοτήσεις και έργα.

Για τον ίδιο, η επόμενη ημέρα πρέπει να έχει τρεις βασικές προτεραιότητες: πλήρη καταγραφή των ζημιών, άμεση στήριξη των πληγέντων και έναν πολυετή, συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αποκατάσταση και θωράκιση των υποδομών της περιοχής.