Γ. Καραλάκης στην "Ιεραπετρίτικη Γη": Ποιοι οι λόγοι που καθόρισαν τις χαμηλές τιμές των κηπευτικών

11:30 π.μ. - Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Τετ, 18/30/2023
Image: Γ. Καραλάκης στην "Ιεραπετρίτικη Γη": Ποιοι οι λόγοι που καθόρισαν τις χαμηλές τιμές των κηπευτικών

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή» στον Ηχώ 99,8

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή » κ. Γ. Καραλάκης φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» μιλώντας για την πορεία της καλλιεργητικής σαιζόν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ήταν και είναι, ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης οι καιρικές συνθήκες που φέτος ήταν ευνοϊκές ώστε να «πέσουν» στην αγορά περισσότερα υπαίθρια προϊόντα. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι φέτος η αγορά ήταν κλειστή για τέσσερις μέρες τα Χριστούγεννα και αντίστοιχα την Πρωτοχρονιά λόγω των αργιών οπότε δεν είχαμε μια ομαλότητα στην αγορά και επιπλέον είχαμε και απαγορευτικά απόπλου εκείνη την περίοδο. Επίσης, ανάλογα με τον καιρό, επηρεάζεται και η απόδοση του φυτού. Μέσα σε όλα αυτά φέτος προέκυψε και το θέμα της έλλειψης εργατών γης κάτι που προκάλεσε προβλήματα όχι μόνο στους παραγωγούς αλλά και στα συσκευαστήρια, ανέφερε.

Ο κ. Καραλάκης πρόσθεσε ότι αυτές τις ημέρες παρατηρείται μια μείωση της παραγωγής, σε διαφορετικά ποσοστά ανάλογα με το προϊόν. Έκανε στη συνέχεια αναφορά στα εξαγώγιμα προϊόντα και στάθηκε στη συνέχεια στο αυξημένο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Μίλησε για εισαγωγές προϊόντων από Τουρκία ή Μαρόκο και τις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην αγορά.

Στάθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και την πλειοδοσία που γίνεται στα μεροκάματα για να μπορέσει κάποιος να βρει έναν εργάτη γης. Αλλά και στις ιώσεις που ταλαιπωρούν τις καλλιέργειες όπως αυτή της καστανής ρυτίδωσης προτρέποντας τους παραγωγούς να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους χωρίς να ξεχνούν τη λήψη προληπτικών μέτρων.