Γ. Παπαδόπουλος για τσουνάμι Ιεράπετρας: Να γίνει συνείδηση ότι μετά από σεισμό δεν πάμε παραλία

11:14 π.μ. - Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020
11:05 π.μ. - Πέμ, 07/14/2020
Image: Γ. Παπαδόπουλος για τσουνάμι Ιεράπετρας: Να γίνει συνείδηση ότι μετά από σεισμό δεν πάμε παραλία

Αναγκαίος ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων

Τη μετασεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην Ιεράπετρα μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ αναλύει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο σεισμολόγος κ. Παπαδόπουλος Γεράσιμος. Όπως είπε, βρισκόμαστε στη φάση των μετασεισμών που είναι αναμενόμενοι μετά από έναν σεισμό 6,6 Ρίχτερ. Η δραστηριότητα που είναι ακόμη σε εξέλιξη εκτιμάται όμως ότι δεν θα βλάψει την κοινότητα γιατί είναι σε μακρινή απόσταση. Από τη μελέτη των στοιχείων αυτό που σε πρώτη φάση προκύπτει, είναι ότι ο σεισμός ήταν παρόμοιος με εκείνον που έγινε το καλοκαίρι του 2009 οπότε και πάλι είχαμε ένα τσουνάμι. Τώρα έχουμε περισσότερα μέσα , όργανα, να μελετήσουμε τον πρόσφατο σεισμό.

Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί οτι ένα τσουνάμι θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και από μισό μέτρο και πάνω διότι μεταφέρει μεγάλο περιεχόμενο ενέργειας. Ιδιαίτερα εάν είναι θερινή περίοδος οπότε ο κόσμος είναι στην παράκτια ζώνη. Ήταν πολύ επικίνδυνο ο κόσμος που κατέβηκε στην παραλία να δει και να καταγράψει εικόνες από τσουνάμι. Είναι θέμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για ορθό τρόπο συμπεριφοράς. Όταν καταλαβαίνουμε σεισμό δεν πηγαίνουμε στην παραλία, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η εγκατάσταση παλιρροιογράφων στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2013. Παλιρροιογράφος υπάρχει και στην Ιεράπετρα. Καλό θα είναι γενικότερα να τοποθετηθούν και άλλοι. Πχ εάν τοποθετηθεί στη Χρυσή «κερδίζουμε» περίπου 5 λεπτά για να προετοιμαστούμε, να ενημερωθεί ο κόσμος. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε λεπτό είναι χρήσιμο. Είπε ακόμη πως στην ανατολική Κρήτη υπάρχουν ενεργά ρήγματα. Οι ισχυροί σεισμοί δεν γίνονται σε συχνά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν ξέρουμε πότε θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός. Θα πρέπει επομένως να υπάρχει ετοιμότητα. Οι έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου είναι ένα θέμα που απασχολεί ευρύτερα τον κόσμο και θα πρέπει να δούμε το θέμα με ψυχραιμία και τα δεδομένα που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Από γεωτρήσεις έχει παρατηρηθεί σεισμική δραστηριότητα σε μικρά όμως μεγέθη. Το μέγιστο είναι 5,8 στην Οκλαχόμα. Κάνοντας μια υπόθεση για γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη ακόμη και να έχουμε σεισμική δραστηριότητα δεν θα είναι βλαπτική κυρίως λόγω της απόστασης, σημείωσε ο καθηγητής.

Ως προς την πρόληψη τόνισε ότι βασικοί πυλώνες για να μειώσουμε τον σεισμικό κίνδυνο είναι να φτιάχνουμε αντισεισμικές κατασκευές και να εφαρμόζεται ο αντισεισμικός κανονισμός. Να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία , Δημαρχείο, Νοσοκομείο και άλλα δημόσια κτίρια. Κάθε δήμος να έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης, Να οριστούν χώροι που θα φιλοξενήσουν πολίτες εάν χρειαστεί. Ομάδες μηχανικών να είναι σε ετοιμότητα για ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση πάντως όταν έχουμε σεισμό πρώτος και βασικός κανόνας είναι ότι δεν πηγαίνουμε προς τη θάλασσα κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.