Γ. Παπαδόπουλος: Προβληματισμός και ανησυχία μετά τα 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες

9:40 π.μ. - Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Παρ, 19/40/2023
Image: Γ. Παπαδόπουλος: Προβληματισμός και ανησυχία μετά τα 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο σεισμολόγος

Αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης και την σεισμική ακολουθία μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας καταρχάς ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, σε χερσαίο δηλαδή χώρο και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Για το εάν είναι ο κύριος σεισμός χρειάζεται να κρατήσουμε μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς για αυτό. Πρέπει να περάσουν μερικά 24ωρα. Η περιοχή όπου έγινε ο σεισμός δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης.

Φαίνεται πάντως να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπηίας που πριν μερικές δεκαετίες 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ. Εκτιμάμε πάντως ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν σχετίζεται με τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι, τόνισε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι παρακολούθηση και αξιολόγηση του φαινομένου εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών.

Η παρακολούθηση γίνεται με τα κατάλληλα όργανα. Το να αξιολογούμε σημαίνει εξετάζουμε όλες τις πιθανές εκλογές. Το σχέδιο Εγκέλαδος, τώρα που λέμε να ενεργοποιηθεί, είναι ένα σχέδιο πανελλαδικό που έχει εκπονήσει το κράτος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας για τον σεισμό που επι της ουσίας είναι πάντα σε ενεργοποίηση αλλά πολλές φορές αμελείται. Έχει ένα κατασταλτικό σκέλος, δηλαδή τι κάνουμε μετά τον σεισμό, αλλά έχει να κάνει και με τι μέτρα πρόληψης υπάρχουν από πλευράς Δήμων, ποιες ενέργειες γίνονται για ενημέρωση πολιτών, τι γίνεται με περιπτώσεις που χρήζουν παρεμβάσεων πχ ετοιμόρροπο κτίριο, κλπ.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδόπουλο