Γ. Πλακιωτάκης: Οκτώ εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους της Κρήτης

2:20 μ.μ. - Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023
02:04 μ.μ. - Πέμ, 20/20/2023
Image: Γ. Πλακιωτάκης: Οκτώ εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους της Κρήτης

Ειδικό μέτρο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 8 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και ακόμη 4 εκατ. ευρώ για την υπόλοιπη νησιωτική χώρα

Ένα ειδικό μέτρο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Λασίθι, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης και ανακοίνωσε την υπογραφή ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) για το συγκεκριμένο μέτρο.

hxonews

«Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ, αν εμείς δεν είχαμε θεσμοθετήσει την ολοκληρωμένη πολιτική για τον νησιωτικό χώρο. Αυτό το νομοσχέδιο τομή, που ξεκίνησε από λευκό χαρτί. Μαζί με τον Μανώλη και τη Χριστιάννα, χτίστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, διότι αυτή η ιδέα πάει να αντιγραφεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό μέτρο για την ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφων εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις διεθνείς αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και του κόστους παραγωγής εν γένει.Έχει θεσπιστεί με το άρθρο 113 του ν. 4926/2022 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε εκπλήρωση των ειδικών αναπτυξιακών στόχων δημόσιας πολιτικής, που έχουν τεθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο.Η δαπάνη προϋπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στους κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους αιγοπροβάτωνοι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πεδίο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο. Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ως «επαγγελματίες αγρότες», σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων,  όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021.Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).