Γαϊτάνης: Η μεταφορά των φυτικών υπολειμμάτων ευνοεί την εξάπλωση του αλευρώδη

12:25 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Πέμ, 22/25/2020
Image: Γαϊτάνης: Η μεταφορά των φυτικών υπολειμμάτων ευνοεί την εξάπλωση του αλευρώδη

Ο πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 με αφορμή τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη συναντήθηκαν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Γαϊτάνης και το μέλος Μανώλης Καββουσανάκης του Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας. Η συνάντηση έγινε παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη και της Αντιδημάρχου Χρύσας Χατζημαρκάκη. Στόχος να οριστεί ένα ραντεβού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της επιπλέον ενίσχυσης των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο περιφερειάρχης ήταν θετικός δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γ. Γαϊτάνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις πιέσεις που θα ασκηθούν και από Δημάρχους, Βουλευτές, αγροτικούς συλλόγους του νησιού τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν. Πέρα από την ενίσχυση στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί, τομάτα , αγγούρι, μελιτζάνα, εκείνο που ζητούν είναι να δοθούν ενισχύσεις και στα άλλα προϊόντα όπως η πιπεριά. Για τα παραπάνω που έχουν ανακοινωθεί, οι πληροφορίες θέλουν την Ε.Ε. να έχει εγκρίνει ποσά ενίσχυσης.

Ο κ. Γαϊτάνης έκανε στη συνέχεια αναφορά στις ιώσεις που απειλούν τις καλλιέργειες, λέγοντας ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται όταν ξεπατώνονται καλλιέργειες που έχουν προσβληθεί από ιώσεις όπως ο αλευρώδης και στη συνέχεια ο τρόπος μεταφοράς μέσα από το θερμοκήπιο εως ότου καταλήξουν στα σημεία εναπόθεσης. Μια διαδικασία που εάν δεν γίνει με προσοχή τότε υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Για την ίωση του κίτρινου καρουλιάσματος στις τομάτες ανέφερε ότι κάποια στρέμματα καλλιεργειών έχουν ήδη ξεπατωθεί και εδώ οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των παραγωγών για το θέμα της καστανής ρυτίδωσης   από τον σύλλογο σε συνεργασία με εκπροσώπους του υπουργείου.