Γαϊτάνης: Ικανοποίηση για την προσέλευση των παραγωγών στις ενημερώσεις για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης στην Ιεράπετρα (video)

8:58 π.μ. - Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020
08:10 π.μ. - Τετ, 07/58/2020
Image: Γαϊτάνης: Ικανοποίηση για την προσέλευση των παραγωγών στις ενημερώσεις για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης στην Ιεράπετρα (video)

Μετά τον Δεκέμβριο θα φανεί αν έχουμε ζημιά από την ίωση στην Ιεράπετρα, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου

Με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης και πως μπορούν να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους ο ενιαίους αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας διοργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Γαϊτάνης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τη διοργάνωση και τα πρώτα συμπεράσματα ευχαριστώντας του ανθρώπους του Υπουργείου για τη συνεργασία αλλά και τους παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν.

hxonews

Αυτό που μεταξύ άλλων επισημάνθηκε είναι η σημασία της πρόληψης και η λήψη μέτρων υγιεινής στα θερμοκήπια. Καθώς ακόμη και να μολυνθεί η καλλιέργεια από την ίωση υπάρχει η δυνατότητα να σωθεί μέρος της υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η ίωση δεν φαίνεται στα μικρή φυτά οπότε το ύψος του προβλήματος, εφόσον υπάρξει, θα φανεί αφού αυτά μεγαλώσουν, δηλαδή μετά τον Δεκέμβρη. Για αυτό οι μήνες Γενάρης - Φλεβάρης είναι κρίσιμοι και θα προκύψουν συμπεράσματα για το εάν και κατά πόσο η ίωση θα προσβάλλει τις καλλιέργειες. Επιστημονικά πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει υβρίδιο που να είναι ανεκτικό στην ίωση, είπε ο πρόεδρος τονίζοντας ότι η ευθύνη δεν είναι πάντοτε στον παραγωγό γιατί η ίωση μπορεί να προέλθει μέσω των σπόρων , των φυτών, των εισαγόμενων προϊόντων κλπ. Ένα επίσης σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι αυτό των απολυμάνσεων. Με ποιους τρόπους πχ μπορούν να γίνουν απολυμάνσεις στο χωράφι εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει προσβληθεί. Επίσης πώς θα πρέπει να γίνονται οι απολυμάνσεις των κλουβών ή ακόμη και στα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση εάν διαπιστωθεί ότι κάποια φυτά έχουν προσβληθεί θα πρέπει να απομακρύνονται και αυτά να καίγονται ή να θάβονται , όχι όμως να μένουν κάπου εκτεθειμένα γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος, εξήγησε ο κ. Γαϊτάνης.

Δημοσιεύτηκε από Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας στις Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Γαϊτάνη: