Για ασύστολα ψέματα κατηγορεί ο νυν, τον πρώην διευθυντή του ΤΟΕΒ

8:49 π.μ. - Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
08:04 π.μ. - Δευ, 22/49/2024
Image: Για ασύστολα ψέματα  κατηγορεί ο νυν, τον πρώην διευθυντή του ΤΟΕΒ

Η απάντηση του Διευθυντή του ΤΟΕΒ Μυλωνάκη Λευτέρη στην συνέντευξη του Γ Λιοντάκη

  H Διεύθυνση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αντικρούοντας με στοιχεία, τα κατάπτυστα ψεύδη, τις κατηγορίες , τις ειρωνείες και τα υπονοούμενα του πρώην διευθυντή του Οργανισμού Γιάννη Λιοντάκη, θέλει για την αποκατάσταση της αλήθειας, να ενημερώσει τα μέλη της , τον κόσμο και τα ΜΜΕ  τα εξής:

           1.Ο Γιάννης Λιοντάκης σε δηλώσεις του υπαινίχθηκε αδιαφάνεια στον Οργανισμό.   Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι :

        Μετά την αποχώρηση του από τον Οργανισμό ,τα δυο τελευταία χρόνια 2022-2023  πάρθηκαν 121 ομόφωνες αποφάσεις από το Δ.Σ και πραγματοποιήθηκαν 5 Γ.Σ .

       Για πρώτη φορά, μετά από 37 χρόνια λειτουργίας  του, υιοθετείται  το διπλογραφικό σύστημα για την σωστότερη εμφάνιση των υπολοίπων (Ταμείου ,Τραπεζών ,Υποχρεώσεων) σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. 

       Το κυριότερο όμως είναι πως μετά από 37 χρόνια διορίστηκαν για πρώτη φορά,  μετά από  εισήγηση του σημερινού Διευθυντή,  Ορκωτοί Λογιστές για τον έλεγχο και την διαφάνεια των Οικονομικών Καταστάσεων (Ισολογισμού ,Απολογισμού) πριν αυτές τεθούν για έγκριση τους από την Γενική Συνέλευση.

     Ισχυρίζεται ο Γιάννης Λιοντάκης, ότι ο Οργανισμός μαζεύει αποθεματικά για άγνωστους σκοπούς, αφήνοντας ανήθικες αιχμές για τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Παπαδάκη που για πάνω από 20 συναπτά έτη υπηρετεί αμισθί τον Οργανισμό ,από οποία τα τελευταία 18 στη θέση του Πρόεδρου ,έχοντας συμβάλει στο να αναδειχτεί ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας στους καλύτερους της Ελλάδος αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο και γνώσεις .

       Ενημερώνουμε ότι τα αποθεματικά στα οποία αναφέρετε είναι προγραμματισμένα για  έργα οδοποιίας , δαπάνες συντήρησης αντλιοστασίων, αρδευτικών δικτύων -αγωγών , εξυπηρέτηση πληρωμής ηλεκτρικού  ρεύματος και πληρωμές τρεχουσών δαπανών του Οργανισμού. 

       Όλα τα κονδύλια των έργων και των δαπανών  είναι αναλυτικά εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του έτους, εγκεκριμένα από την  Γενική Συνέλευση,   την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογεγραμμένα από τον  Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου  κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. 

        2. Ισχυρίζεται ότι πρέπει να μειωθεί η τιμή του νερού λόγω μείωσης της τιμής του ρεύματος γιατί  έχει πέσει η τιμή του εδώ και 1,5 χρόνο.  Ενημερώνουμε τα μέλη μας και τον κόσμο της Ιεράπετρας τα εξής :

    Για μεγάλο διάστημα και μέχρι τα μέσα του 2021 ο ΤΟΕΒ πλήρωνε στο ρεύμα 65ευρω την μεγαβατώρα. Από τα μέσα του 2021 όταν άρχισαν οι απανωτές αυξήσεις  συστήθηκε επιτροπή η οποία έκανε πρόβλεψη ότι η τιμή του ρεύματος θα φτάσει και τα 140€/Μw. Για να καλυφθεί το επιπλέον αυτό κόστος του ρεύματος δλδ από τα 65€ στα 140€/Μw έπρεπε να αυξηθεί η τιμή του  νερού κατά 0,07€.

    Λαμβάνοντας υπόψη  την εισήγηση της επιτροπής αποφασίστηκε από την Γ.Σ να γίνει αύξηση στην τιμή του νερού κατά 7 λεπτά, με την υπόσχεση ότι , η τιμή του νερού θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση με την τιμή του ρεύματος.

        Δυστυχώς η άνοδος της τιμής του ρεύματος, ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή της πρόβλεψης των  140€/ΜW  από τον  πρώτο κιόλας μήνα του 2022. Εκτινάχθηκε μέχρι και τα 507€/mw κατά το διάστημα 2022-23 με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 300€/Μw. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τιμές του ρεύματος που πλήρωνε ο Οργανισμός το διάστημα αυτό:

hxonews

        Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ο ΤΟΕΒ απορρόφησε όλη αυτή την μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος, καλύπτοντας την από τα αποθεματικά του, χωρίς να προσθέσει καμία αύξηση στο νερό . Η  μείωση της τιμής του νερού όπως έχει υποσχεθεί η Γ.Σ  θα γίνει όταν σταθεροποιηθεί επιτέλους  η κατάσταση με το ρεύμα ,του οποίου η τιμή παραμένει  ακόμα υψηλή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σύμφωνα με τον παραπάνω πινάκα . 

            3. Ισχυρίζεται ότι τα τρία λεπτά που είχαν μπει από παλιά πάνω στην τιμή του νερού για δρόμους,δεν γύρισαν ανταποδοτικά στα μέλη του ΤΟΕΒ πάρα μόνο επι των ημερών του.    

      Σας παραθέτουμε σχετικά τις δαπάνες για δρόμους που είναι εγγεγραμμένες στα βιβλία μας και στους εγκεκριμένους Ισολογισμούς για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας .

hxonews

           Για το τρέχων έτος 2024, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 500.000€ τα οποία στοχευμένα θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι. 

        4. Ισχυρίστηκε ότι ο ΤΟΕΒ μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και ότι έχουν γίνει ήδη από τον Οργανισμό μας .  

       Σύμφωνα με τον Ν.4463/2020, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αόριστου χρόνου γίνονται μόνο  μέσω ΑΣΕΠ από τους ΤΟΕΒ .  Οι ΤΟΕΒ έχουν δικαίωμα  να κάνουν μόνο εποχικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέχρι οκτώ μηνών ,με την τελική τους  έγκριση να γίνετε  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

       Οποιαδήποτε πρόσληψη εποχικού προσωπικού από τον Οργανισμό μας , έχει γίνει με τις νόμιμες διαδικασίες και με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. εγκεκριμένες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

        Έγινε άστοχη επίθεση στον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ ότι λέει συνειδητά ψέματα για  τον ΑΣΕΠ  και επίκληση στην δημοσιογράφο να ψάξει το θέμα για να δει ποιος λέει ψέματα  και ποιος όχι. Η δημοσιογράφος -προς τιμήν της- και αφού ενημερώθηκε με τον σχετικό νόμο από τον Οργανισμός μας , βγήκε και διέψευσε δημόσια τον Γιάννη Λιοντάκη.

      5. Ισχυρίστηκε ότι άλλαξε ο τρόπος  εισπράξεων με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι οφειλές των μελών και ότι τον βρίσκει κάθετα αντίθετο. 

          Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση, δεν άλλαξε ούτε ο κανονισμός, ούτε ο τρόπος των  εισπράξεων των οφειλών. Τηρείται ευλαβικά η αφαίρεση των υδρομέτρων σε περίπτωση οφειλής και δεν χορηγείται βεβαίωση μεταβίβασης ακινήτου για σύνταξη συμβολαίου. 

       Επιπρόσθετα σε αυτά , εφαρμόστηκε με εισήγηση του σημερινού  Διευθυντή και με την απόφαση 40/6-11-23 του Δ.Σ. ,ο Νόμος 4546/2018 που  ορίζει την υποχρεωτική και όχι την προαιρετική αποστολή των παλαιών οφειλών για είσπραξη τους από την Δ.Ο.Υ.  Το μέτρο αυτό έχουμε ενημερωθεί ότι θα εφαρμοστή τώρα και από τον Δήμο Ιεράπετρας.

        Να ενημερώσουμε ,ότι οι οφειλές των μελών, σύμφωνα με τους Ισολογισμούς ήταν   1.277.000€ στις 31-12-2021 και 1.377.000€ στις 31-12-2023 .Εάν δεν υπήρχε δε η αύξηση των 7 λεπτών πάνω στην τιμή του νερού για τα έτη 2022-2023, αναλογικά το υπόλοιπο των οφειλών, θα ανερχόταν κάτω από 1.000.000€ και αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας μας προς την είσπραξη των οφειλών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Γιάννη Λιοντάκη. 

        6. Εγκαλεί τον Πρόεδρο για αναξιοπιστία διότι η επικοινωνία και η συνεργασία του με τα Υπουργεία είναι προφορική και όχι γραπτή. Οι εξελίξεις των διαψεύδουν αφού η ανακοινώσεις των Υπουργείων γίνονται δημόσια στα μέσα επικοινωνίας με συνεντεύξεις τους τόσο στα ραδιόφωνα , όσο στην τηλεόραση και στον Τύπο. Απόδειξη, η τελευταία συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών κυρίου Κοτσώνη η οποία δημόσια αναλύει την πορεία των έργων που αφορά το Φράγμα – Προσαγωγός διώρυγα και συμπληρωματικά έργα Φράγματος, διαβεβαιώνοντας τους συμπολίτες μας για την συνέχιση των έργων .

          7. Μιλάει για αδράνεια του Οργανισμού στην λειψυδρία, ενώ έχουμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες με δικιά μας πρωτοβουλία για την διάνοιξη νέας Γεώτρησης οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο . Το νερό και από αυτή την γεώτρηση  θα εμπλουτίζει την λεκάνη του φράγματος. Το κόστος της διάνοιξης της Γεώτρησης, θα χρηματοδοτηθεί και θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα αποθεματικά κεφάλαια του Οργανισμού. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση φθορών του αγωγού στο αντλιοστάσιο της Μαλαύρας μήκους 40 μέτρων και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης των αγωγών στα αντλιοστάσια Κεντριού και Βαινιάς. Ακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι και η αντικατάσταση των μεγάλων βαλβίδων του δικτύου,ενέργειες που περιορίζουν τις απώλειες του νερού από τα δίκτυα.

        8. Ισχυρίζεται ο Γιάννης Λιοντάκης ότι ζήτησε οικονομικά στοιχεία και δεν τα έλαβε. 

      Σύμφωνα με την γνωμάτευση της νομικής μας υπηρεσίας ,δικηγόρου κυρίου Καλαιτζάκη Εμμανουήλ, τα αναλυτικά στοιχεία που οποία είχε αιτηθεί διαδοχικά με τις υπ’. Αρ.82/22-02-2024 και 92/28-02-2024 αιτήσεις του και αφορούν ειδικότερα :

          α) τις καταθέσεις του Οργανισμού ανά Τράπεζα και ανά λογαριασμό

         β)Τις ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών προς τον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών του Δήμου Ιεράπετρας και του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καββουσίου

       γ)Τις οφειλές Του Οργανισμού προς τρίτους,

         τέτοια στοιχεία δεν είχαμε καμία υποχρέωση να τα παραδώσουμε, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν προστατευόμασταν από το Καταστατικό του Οργανισμού και τις Διατάξεις του Κανονισμού 2016/679 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γεν. Κανονισμός για την Προστ. Δεδομένων -GDPR). 

           Η μόνη υποχρέωση πληροφόρησης του Οργανισμού προς τον Λιοντάκη αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού βάση Καταστατικού, εξαντλείται με την παράδοση σε αυτόν αντιγράφου Ισολογισμού προκειμένου να λάβει γνώση αυτού, όπως δικαιούται κάθε μέλος του Οργανισμού. Ο Ισολογισμός του παραδόθηκε στις 27/03/2024 με το αρ.πρωτ.146 έγγραφό μας, έστω και αν δεν το έχει ζητήσει ρητά με τις επιστολές του.

             9. Ισχυρίζεται ότι ζήτησε να λάβει γνώση των ποσοτήτων  που υπάρχουν στο φράγμα ,αναφέροντας ψευδώς ότι δεν μπορούσαμε να τον ενημερώσουμε επειδή ο αισθητήρας που μετράει το φράγμα έχει χαλάσει. 

           Να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι ο αισθητήρας έχει αντικατασταθεί με νεότερο και πιο σύγχρονο μοντέλο με απόφαση του Δ.Σ. 26/02-08-2023.

         Τα δεδομένα λαμβάνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ενημερώνονται καθημερινά στην κεντρική σελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης(Ημερήσια Υδρολογικά Δεδομένα Υδρολογικού σταθμού Μπραμιανών).

       Όσο για το χειρόγραφο πίνακα μετρήσεων τον οποίο λέει δεν βρίσκαμε, είναι κορνιζωμένος στον πρώην γραφείο του.

              10. Επανέρχεται με την οφειλή του Δήμου, αφήνοντας να εννοηθεί με τα λεγόμενα του ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την είσπραξή της και ότι εσκεμμένα ο ΤΟΕΒ κλείδωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου για προεκλογικές σκοπιμότητες.

     Να ενημερώσουμε λοιπόν ότι οι διαδικασίες για την είσπραξή της οφειλής , είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν τις εκλογές με την επίδοση  διαταγής πληρωμής  στον Δήμο, τον Νοέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023. Άρα δεν μπορεί κάνεις να επικαλεστεί πρόθεση στις ενέργειες του ΤΟΕΒ αφού οι δημοτικές εκλογές έγιναν τον Οκτώβριο του 2023 παρά μόνο την προάσπιση τον συμφερόντων του Οργανισμού.

     Οι ενέργειες δε για την εκτέλεση των διαταγών πληρωμών πάρθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ με την απόφαση 12/23-03-2023. Δεν ήταν αποκλειστική απόφαση του Προέδρου  τον οποίο κατηγορεί, αλλά ομόφωνη απόφαση  του ΔΣ του Οργανισμού . 

   Δεν μπορεί Γιάννη Λιοντάκη ο Δήμος να χρωστάει χιλιάδες ευρώ στον Οργανισμό και εμείς να  αφαιρούμε ρολόγια για 100€ από τους αγρότες μας , αφήνοντας υπονοούμενα για τις ενέργειές μας.

              11. Αναφέρει ο Γιάννης Λιοντάκης  με περίσσιο θράσος ,ότι ο διακαής πόθος του Προέδρου Μανώλη Παπαδάκη είναι η αγορά του κτιρίου της ΚΥΡΒΑΣ  για να εξυπηρετήσει τα όποια συμφέροντα του . 

      Όφειλε να γνωρίζει, ότι σύμφωνα με το Καταστατικό ,άρθρο  16 ,παράγραφος ια.              η αγορά ακινήτου, οικοπέδου ή κτιρίου είναι απόφαση που λαμβάνεται ΜΟΝΟ από την Γενική Συνέλευση. Δεν αγοράζεται κατά εντολή και επιθυμία κανενός Προέδρου παρά μόνο από τα μέλη της Γενικής η Συνέλευσης.  

              12. Συκοφαντεί τον ΤΟΕΒ ότι από πρωτοπόρος έχει γίνει ουραγός των εξελίξεων διότι -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- δεν κατάλαβε τις προθέσεις του  κ. Αυγενάκη να ενοποιήσει τους ΤΟΕΒ σε ΑΕ . 

          Μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του γραφείου του υπουργού κ. Αυγενάκη  ,Ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής παρευρέθησαν προ διμήνου σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, Κυριακή απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΙΒΙS , μαζί με τους υπόλοιπους 37 ΤΟΕΒ της Κρήτης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρώτη γνωριμία του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αυγενάκη, με τους ΤΟΕΒ του νησιού.

        Έγινε συζήτηση για προβλήματα που αφορούν τους Οργανισμούς και ενημέρωση για την Ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και η οποία προτίθεται να συντάξει μελέτη για τις ανάγκες των υδάτινων πόρων και τα αντιπλημμυρικά έργα της Κρήτης. 

            Ιδιαίτερη μνεία έλαβε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη η μελέτη Παυλάκη για την διαχείριση των υδάτινων πόρων  της Κρήτης και ανέπτυξε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Οργανισμούς (λειψυδρία, έργα υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.α.). 

       Στο τέλος της συζήτησης, τόσο από τον Υπουργό όσο και από στελέχη του Υπουργείου, ο Πρόεδρος Μανώλης Παπαδάκης έλαβε προσωπικά συγχαρητήρια για την συμβολή του  στην ορθή του διαχείριση τόσα χρόνια στον Οργανισμό, καθιστώντας τον,  τον μεγαλύτερο στην Κρήτη και σε έναν από τους εύρωστους  και οικονομικά υγιέστερους ΤΟΕΒ της Ελλάδας.

             Κλείνοντας, τονίζουμε ότι ο Οργανισμός δεν έχει καμία αντιπαράθεση με κανένα μέλος του. Θα απαντάει όμως στις ανακρίβειες ,τα υπονοούμενα και στις κατηγορίες του οποιουδήποτε εμπεριστατωμένα και  με στοιχεία. 

         Οφείλει να προστατεύσει το κύρος του , και θα το κάνει με οποιονδήποτε τρόπο. 

 Ιεράπετρα 19-4-2024                                                             ο Δ/της ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

                                                                                                    Μυλωνάκης Ελευθ.