Για «ατύχημα» στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ

1:44 μ.μ. - Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020
01:08 μ.μ. - Παρ, 28/44/2020
Image: Για «ατύχημα» στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ

Δηλώσεις με τις οποίες αποκαλύπτει πως το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους αποφυγής «τυχαίων συγκρούσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ

Δηλώσεις με τις οποίες αποκαλύπτει πως το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους αποφυγής «τυχαίων συγκρούσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, φωτογραφίζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Παράλληλα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού οργανισμού εμφανίζεται υποστηρικτικός στην γερμανική πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών, ώστε «να ηρεμήσουν οι εντάσεις».

«Το ΝΑΤΟ αναζητά τρόπους να αποφύγει τυχαίες συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστηρίζει τις γερμανικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδεινούμενης διαμάχης για τους ενεργειακούς πόρους εκεί» δήλωσε ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που προσεγγίζει την ένταση στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως εξετάζει τα λεγόμενα μέτρα αποσυμπίεσης για την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων σε μία, όπως αναφέρει, ολοένα και πιο κορεσμένη περιοχή, χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά τη λακωνική δήλωση του Στόλτενμπεργκ, το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην διαδικασία «αποκλεισμού (deconfliction)», σημειώνοντας πως στη στρατιωτική γλώσσα μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία επικοινωνιακών δεσμών μεταξύ αντιπάλων στρατιωτικών δυνάμεων στο ίδιο περιστατικό, παραθέτοντας και το παράδειγμα των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο γήπεδο της Συρίας. Ακόμα, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν έντονα για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, και για την έκταση της υφαλοκρηπίδας τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σημειώνεται ακόμα το γεγονός πως Τουρκία και Ελλάδα συνέπραξαν σε αντίπαλες στρατιωτικές ασκήσεις με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα, ενώ γίνεται αναφορά και στην «ελαφριά σύγκρουση», «επακούμβηση» όπως την χαρακτήρισαν ελληνικά ΜΜΕ, μεταξύ τουρκικής και ελληνικής φρεγάτας.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσες πολλές στρατιωτικές δυνάμεις σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή, από μόνο του είναι ένας λόγος ανησυχίας» δηλώνει ακόμα ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ ο ίδιος σημειώνει επίσης πως «εξερευνώ επίσης τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς για την πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων, ένα σύνολο μηχανισμών απεμπλοκής».

Το δημοσίευμα κλείνει μάλιστα με την αναφορά στα τέλη του 2015, όταν το ΝΑΤΟ άρχισε, όπως αναφέρεται, να χρησιμοποιεί αεροπορικά ραντάρ του Συστήματος Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) κοντά στη Συρία για την αποφυγή ατυχημάτων, μετά από την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από Τούρκους μαχητές, την ώρα που αυτό απομακρυνόταν από τον συριακό εναέριο χώρο.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ δεν παραλείπει να ταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας στην «πρωτοβουλία» μεσολάβησης που έχει αναλάβει, σημειώνοντας πως «αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό τώρα είναι να στηρίξουμε τις γερμανικές προσπάθειες για να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα διαλόγου, για συνομιλίες μεταξύ δύο συμμάχων των ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας».

thepressproject.gr