Γιάννης Λιοντάκης: Να μειωθεί άμεσα η τιμή του νερού του Τ.Ο.Ε.Β- Να συγκληθεί άμεσα η γενική συνέλευση

3:53 μ.μ. - Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024
03:04 μ.μ. - Τετ, 10/53/2024
Image: Γιάννης Λιοντάκης: Να μειωθεί άμεσα  η τιμή του νερού του  Τ.Ο.Ε.Β- Να συγκληθεί άμεσα η γενική συνέλευση

Τα σοβαρά ερωτήματα του πρώην διευθυντή του Τ.Ο.Ε.Β για την τιμή του νερού προς τους καταναλωτές παραγωγούς - Πολλά τα ανείσπρακτα χρήματα

    Με αφορμή ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ.Παπαδάκη         σε Τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, έχω να επισημάνω τα εξής:

    Οι ΤΟΕΒ είναι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, έχουν τη μορφή αναγκαστικού Συνεταιρισμού, ανήκουν και ελέγχονται από το Κράτος μέσω των Υπηρεσιών του και τα έσοδά τους είναι ανταποδοτικά.

    Όλα όσα ανέφερε ο κ.Παπαδάκης στη συνέντευξή του για αποθήκες με υλικά μεγάλης αξίας, για αυθημερόν αποκατάσταση των ζημιών κλπ, είναι αλήθεια, με τη διαφορά ότι αυτό γινόταν ανέκαθεν από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού μας, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συμπολίτες καταναλωτές. Έτσι τα βρήκε τα πράγματα ο κ.Παπαδάκης και προς τιμήν του έτσι προσπαθεί να τα διατηρήσει.

   Η διαφορά είναι ότι επικαλείται αυτά για να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή του νερού. Η τιμή του νερού αυξήθηκε το έτος 2021 με αφορμή την αύξηση της τιμής του Ηλεκτρικού ρεύματος. Η υπόσχεση που τότε δώσαμε στον κόσμο –γιατί τότε ήμουν υπάλληλος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας- ήταν ότι μόλις πέσει η τιμή του Ηλεκτρικού ρεύματος, θα επανέλθει και η τιμή του νερού στα τότε επίπεδα.

    Και όντας συνεπής στις υποσχέσεις του ο κ.Παπαδάκης, ανέφερε στη πρόσφατη συνέντευξή του ότι η τιμή του νερού θα χαμηλώσει όταν γίνουν τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή ποτέ, αφού πολύ καλά γνωρίζει ότι οι ενεργειακές κοινότητες που είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα φωτοβολταϊκά, δεν θα προχωρήσουν.

   Πολύ καλά γνωρίζει επίσης ο κ.Παπαδάκης ότι και τα φωτοβολταϊκά να γίνουν <<όποτε και αν γίνουν>>, ελάχιστα θα ωφελήσουν τον Οργανισμό μας.

  Ενώ όμως η τιμή του Ηλεκτρικού ρεύματος έχει πέσει και ενώ έλαβαν όχι αμελητέα επιδότηση από το Κράτος, η τιμή του νερού παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρήματα στους λογαριασμούς του Οργανισμού –όπως μαρτυρούν τα οικονομικά του στοιχεία- για άγνωστο σκοπό.

    Και αυτό παρά το γεγονός ότι και οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν εκτιναχθεί προς τα πάνω τα δύο τελευταία χρόνια.

    Αυτό δείχνει ότι αφενός αδιαφορούν για τις εισπράξεις ή δεν ασχολούνται όσο πρέπει με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανείσπρακτες οφειλές και αφετέρου ότι βλέποντας να συσσωρεύονται χρήματα στους λογαριασμούς του Οργανισμού, τα οποία προέρχονται από τους συνεπείς καταναλωτές, δημιουργούν μια καλή (σε πολλά εισαγωγικά) εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού και έναν εφησυχασμό, που λειτουργεί εις βάρος των συνεπών καταναλωτών.

    Καλώ λοιπόν τη Διοίκηση του Οργανισμού, να συγκαλέσει άμεσα τη Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, με μοναδικό θέμα τη μείωση της τιμής του νερού στα επίπεδα που πρέπει. Διαφορετικά θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο της περιοχής μας, ποιος είναι ο σκοπός της συσσώρευσης κεφαλαίων στους λογαριασμούς του Οργανισμού.  

    Φυσικά δεν εννοώ ότι το νερό είναι ακριβό, ούτε ότι ο Οργανισμός δεν πρέπει να έχει αποθέματα. Όμως ο κόσμος πρέπει να πληρώνει το νερό στην τιμή που πρέπει ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού και όχι στην τιμή που θέλει ο κάθε ένας.

    Υπάρχουν επίσης στοιχεία στον Οργανισμό που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη τιμή του νερού, δεν είναι εργαλείο πρόληψης της υπερκατανάλωσης, όπως ίσως ισχυριστεί κάποιος.

                                                     Γρα Λυγιά 10-04-2024

                                                        Γιάννης Λιοντάκης

                                              π.Δ/ντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας