Γιατί όχι και στην Ιεράπετρα... μιλώντας για θέατρο με την Ιωάννα Ρεμεδιάκη

2:22 μ.μ. - Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021
02:10 μ.μ. - Τρί, 26/22/2021
Image: Γιατί όχι και στην Ιεράπετρα... μιλώντας για θέατρο με την Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Η καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «Εταιρία Θεάτρου Μνήμη – Θέατρο Κυδωνία» στον Ηχώ 99,8

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με επίκεντρο, το θέατρο, είναι σε εξέλιξη είναι αυτές τις ημέρες στην Ιεράπετρα με αφορμή τις « Ημέρες Θεάτρου» που διοργανώνονται από τον Σύλλογο φίλων θεάτρου Ιεράπετρας, το ΝΠ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ Δήμου Ιεράπετρας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της συντοπίτισσας κας Ιωάννας Ρεμεδιάκη με τίτλο «Εταιρία Θεάτρου Μνήμη – Θέατρο Κυδωνία». Η κα Ρεμεδιάκη είναι πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 , εκτός από τα σεμινάρια που διοργανώνονται υπό την επιμέλεια και διδασκαλία της ιδίας, μας ανέλυσε βασικά στοιχεία του βιβλίου της. Έκανε αναφορά στις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται σε ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο μέσα από σχήματα όπως είναι η Εταιρία Θεάτρου Μνήμη που ήδη εδώ και 20 χρόνια γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο προετοιμάζοντας ηθοποιούς που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέατρο. Ψυχή της Εταιρίας ο Μιχάλης Βιρβιδάκης που τόλμησε αυτό το εγχείρημα στην επαρχία και μέχρι σήμερα «έχει παρουσιάσει τριάντα εννέα παραστάσεις , οι περισσότερες από τις οποίες είναι πανελλήνιες πρώτες σύγχρονων έργων που μεταφράστηκαν για το Θέατρο Κυδωνία και στις οποίες έπαιξαν απόφοιτοι του εργαστηρίου του θεάτρου σε επαγγελματικές συνθήκες» όπως η ίδια αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου. Για να επισημάνει σε άλλο σημείο «η συνεχής παρουσία ενός ιδιωτικού θεατρικού σχήματος επί τόσα έτη στην Ελλάδα είναι από μόνη της άξια θαυμασμού όταν αυτό συμβαίνει σε μια επαρχιακή πόλη με αυτούς τους όρους ό θαυμασμός μεγαλώνει. Αν η κάθε πόλη μπορούσε να υποστηρίξει μια αντίστοιχη πρόταση, αν υπήρχε θεσμικός σχεδιασμός και κοινωνική αναγνώρισης της βαθιά εκπαιδευτικής και εκπολιτιστικής αυτής διαδικασίας, το σύνολο θα ήταν πλουσιότερο, σε πανελλήνιο επίπεδο, και πολιτικά ενεργό». Και γιατί όχι η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος στην Ιεράπετρα, το ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Στην Ιεράπετρα, με τόσους ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο, τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν υψηλού επιπέδου παραστάσεις, το πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια με πολύ καλές κριτικές, την Ιεράπετρα με τα αρχαία θέατρα που αξίζει να αναδειχθούν, τη ναυμαχία που μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία της και τον πολιτισμό.