Γιώργος Σουρβίνος: Να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο

6:24 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020
06:04 μ.μ. - Τετ, 22/24/2020
Image: Γιώργος Σουρβίνος: Να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο

Ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία

Την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα επισήμανε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργος Σουρβίνος.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο αλλά έχουμε κερδίσει χρόνο με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχει υπάρξει κάποιο φάρμακο που να αντιμετωπίζει τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «η συμπεριφορά του πληθυσμού αποτελεί εχέγγυο για την άρση των μέτρων».

«Έχουμε αποκτήσει γνώση για τη συμπεριφορά που θα έχουμε όταν χαλαρώσουν τα μέτρα. Εξακολουθούν οι κανόνες του σωστού πλυσίματος χεριών και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5-2 μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος.

Ερωτηθείς για το αν ο νέος κορωνοϊός θα επηρεαστεί από την ζέστη ο κ. Σουρβίνος απάντησε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά αν κρίνουμε με βάση άλλους κορωνοϊούς αυτοί δεν μεταδίδονται σε τόσο μεγάλο βαθμό και αναστέλλονται σε ζεστούς και υγρούς καιρούς».

Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε «ιδανικό» το μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός στην επόμενη φάση να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ και όπως είπε «υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφηκαν με τα μοριακά τεστ αλλά και αυτό θα μας δώσει την πραγματική εικόνα της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς μπορεί να έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών».

Ειδικά για τα κλιματιστικά ενστερνίστηκε την άποψη Τσιόδρα τονίζοντας ότι «στη χρονική φάση που βρισκόμαστε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικό εξαερισμό».

Σημείωσε, τέλος, ότι «δεν έχει περιγραφεί μετάδοση του ιού από τρόφιμα, χρειάζεται απλώς να τηρούμε τα μέτρα πλυσίματος λαχανικών και φρούτων».

Πηγή eΚρήτη