Google: Η Ελλάδα προμηθεύτηκε το λογισμικό κατασκοπείας Predator

3:37 μ.μ. - Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
03:05 μ.μ. - Παρ, 20/37/2022
Image: Google: Η Ελλάδα προμηθεύτηκε το λογισμικό κατασκοπείας Predator

Με επίσημό της έγγραφο η Google δημοσίευσε λεπτομέρειες την Πέμπτη για περιπτώσεις και χώρες που χρησιμοποιήθηκε το δημοφιλές λογισμικό κατασκοπείας Predator, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cytrox στη Βόρεια Μακεδονία, για να στοχεύσει χρήστες Android

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η TAG (Threat Analysis Group) είδε στοιχεία ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν τα exploits του Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία. Και μπορεί να υπήρχαν και άλλοι πελάτες. Τα εργαλεία χάκερ εκμεταλλεύτηκαν πέντε προηγουμένως άγνωστα τρωτά σημεία του Android, καθώς και γνωστά ελαττώματα που είχαν διαθέσιμες επιδιορθώσεις, αλλά που τα θύματα δεν είχαν επιδιορθώσει.

«Είναι σημαντικό να ρίξουμε φως στο περιβάλλον των προμηθευτών επιτήρησης και στον τρόπο που πωλούνται αυτά τα λογισμικά», λέει ο διευθυντής του Google TAG Shane Huntley. «Θέλουμε να μειώσουμε την ικανότητα τόσο των πωλητών όσο και των κυβερνήσεων και άλλων παραγόντων που αγοράζουν τα προϊόντα τους να ξεπεράσουν αυτές τις επικίνδυνες μέρες μηδέν χωρίς κανένα κόστος. Εάν δεν υπάρχει κανένας κανονισμός και κανένα μειονέκτημα στη χρήση αυτών των δυνατοτήτων, τότε θα το βλέπετε όλο και περισσότερο».

Όπως αναφέρει το Wired η εμπορική βιομηχανία spyware έχει δώσει σε κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν τα κεφάλαια ή την τεχνογνωσία για να αναπτύξουν τα δικά τους εργαλεία hacking πρόσβαση σε μια εκτεταμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών παρακολούθησης. Και ενώ μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο spyware που στοχεύει το iOS της Apple, το Android είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως και έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες απόπειρες εκμετάλλευσης.

«Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τους χρήστες και να βρούμε αυτήν τη δραστηριότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Huntley. «Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε τα πάντα συνέχεια, αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτούς τους παράγοντες».

naftemporiki.gr