Gov.gr: Έγγραφα του Δημοσίου από το σπίτι σου με ένα «κλικ»

8:58 π.μ. - Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019
08:10 π.μ. - Πέμ, 10/58/2019
Image: Gov.gr: Έγγραφα του Δημοσίου από το σπίτι σου με ένα «κλικ»

Τη θεσμοθέτηση του Gov.gr, μίας διαδικτυακής πύλης μέσω της οποίας θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να διεκπεραιώνουν τις «συναλλαγές» τους με το Δημόσιο, περιλαμβάνει το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή

 
Αυτό γνωστοποίησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα της Hewlett Packard Enterprise (HPE) το βράδυ της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η άμεση θεσμοθέτηση του gov.gr είναι απαραίτητη ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές από τους οργανισμούς και τα υπουργεία. Ο στόχος είναι το Gov.gr να ξεκινήσει να λειτουργεί με βασικές υπηρεσίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
 
Το Gov.gr, το μοντέλο του οποίου θα βασιστεί στην αντίστοιχη πύλη της Βρετανίας, θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα εξ αποστάσεως και να περιορίσει τη γραφειοκρατία που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
 
Στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών αλλά και η σύσταση Παρατηρητηρίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Ένα βασικό θέμα είναι αυτό των κεραιών και οι νέες διατάξεις, όπως επεσημάνθηκε, έχουν ως στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αδειοδότηση των κεραιών δίνοντας έμφαση στην απλοποίηση, στην ψηφιοποίηση, τη διαφάνεια, την ασφάλεια και τον έλεγχο.
 
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, τη σύσταση επιτροπής υψηλού επιπέδου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλα υπουργεία για δράσεις όπως είναι η δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη αλλά και η υποχρεωτική ψηφιακή κατάθεση των δικογράφων.
 
«Βήμα βήμα θέλουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την 4η βιομηχανική επανάσταση καθώς δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το τρένο».
 
 
dikaiologitika.gr